Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС ще разгледа искането за връщането на Полфрийман в затвора в понеделник


Лозан Панов, председател на ВКС
Лозан Панов, председател на ВКС

Върховният касационен съд (ВКС) изтегли с две седмици напред гледането на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Новата дата е 7 октомври, като тя е определена след съгласуване и преценка и осигурява достатъчно време за подготовка на страните, съобщава върховният съд. Първоначално заседанието по искането на Цацаров беше насрочено за 23 октомври, ден преди избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Разпореждането за пренасрочването на делото е на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС съдия Галина Захарова. Тя мотивира решението си с "изключителния обществен отзвук на делото", както и информацията, че Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС.

В същото време МВР съобщи, че е издало заповед за екстрадиция на Полфриймън, но тя не може да се изпълни, тъй като той все още не разполага с документи за самоличност и има забрана за напускане на България заради подадения иск за възобновяване на делото.

По-рано във вторник председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че реакцията на политиците и ВСС срещу условното освобождаване на Полфрийман показва, че „се връщаме към времена, които би трябвало да сме забравили“.

Австралиецът бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. и бе освободен условно предсрочно, след като Софийският апелативен съд прецени, че Полфрийман е дал достатъчно доказателства за своето поправяне.

Съдебният състав, взел решението - Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Мадалинчева, беше подложен на обществено заклеймяване. А ВСС първоначално обяви, че е солидарен с близките на жертвата, които изразиха недоволство от магистратското решение, а по-късно поправи позицията в защита на независимостта на съдебната власт.

Междувременно над 300 съдии и столичната адвокатура настояха да се спре с публичния линч над тримата магистрати и настояха за запазване на независимостта на съда.

Във вторник председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че оценява действията на Съдийската колегия на ВСС като абдикиране от задължението да брани независимостта на магистратите.

„Целият подход за насаждане на омраза и ненавист, независимо дали сме съгласни със съдебен акт, или не, е връщане към епохи, които би трябвало да сме позабравили", заяви Панов, цитиран от сайтът "Лекс".

Според него поведението им е било "неадекватно и непоследователно“. Председателят на ВКС призова и съдебните актове да се четат преди да се коментират. В изказванията си миналата седмица много от политиците заявиха, че няма мотиви за освобождаването на Полфрийман. А мотивите бяха публикувани часове по-рано.

"В една замърсена медийна среда, дори и малкото хора, които прочетат актовете, могат да манипулират обществото. Затова е добре хората да се запознават с актовете на съда. А и ролята на съда е да помага за правната култура на обществото", обобщи Лозан Панов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG