Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС ще разгледа казуса "Полфрийман" след месец


Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Върховният касационен съд (ВКС) ще разгледа на 23 октомври искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден на 20 г. затвор за убийството на Андрей Монов.

Това стана ясно, след като казусът бе разпределен публично на върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Те ще трябва да се произнесат първо дали искането на Цацаров изобщо е допустимо за разглеждане.

Докато това се случи, Джок Полфрийман ще остане в дома за бежанци в Бусманци, където бе настанен след излизането си от затвора, тъй като няма валидни лични документи. Това обявиха в четвъртък от ръководството на МВР.

Преди ден зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната му колегия Галина Захарова върна материалите по казуса на Софийския градски съд (СГС), тъй като нямаше данни дали австралиецът е получил лично копие от искането на Цацаров. Това бе и пречка делото да бъде администрирано, уточниха от ВКС.

"Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията докладчик по делото да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления щяха да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС", съобщиха от СГС в четвъртък, уточнявайки, че материалите отново са пратени на третата инстанция.

Полфрийман бе освободен предсрочно миналия четвъртък от Софийския апелативен съд (САС), който прие, че австралиецът отговаря на условията да е изтърпял поне половината от наказанието си и да е представил доказателства, че се е поправил. До края на 20-годишната му присъда оставаха малко повече от 6 години и половина.

Условното му излизане на свобода предизвика обществено недоволство, а бащата на жертвата – Христо Монов, внесе жалба в прокуратурата, консултирана с бившия главен прокурор Никола Филчев. В нея като нарушения на САС бяха посочени обстоятелствата, че се е произнесъл с "определение", а не с "решение", както и че двама съдии от състава имали контакти с Българския хелзинкски комитет (БХК), който бе представил положителна характеристика за Полфрийман.

Тези аргументи бяха изцяло възприети от Сотир Цацаров, въпреки че по данни на съдии над 95% от актовете, с които съдът се произнася по производства за предсрочно освобождаване, са именно определения. Колкото до контактите на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с БХК, дори прокурорът, явил се в съдебната зала, не бе поискал отводите им на това основание. Не е известно друг път главният прокурор да е искал възобновяване на подобно производство, тъй като това е недопустимо. Тази теза бе застъпена от бившия председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

Междувременно зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обяви, че Полфрийман ще остане в дома за бежанци в Бусманци до окончателното решение на съда по искането на главния прокурор. По думите му наред с липсата на лични документи, другата причина австралиецът да не бъде освободен, е неговата персонална сигурност. До снощи във МВР не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG