Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори опит. Ще имат ли Румъния и Унгария проблеми с новите предложения за еврокомисари?


Дан Ника (Румъния) и Оливер Вархели (Унгария)

След като румънският кандидат за еврокомисар Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани бяха блокирани от евродепутатите заради конфликт на интереси, Букурещ и Будапеща бяха принудени да предложат нови канидати за членове на Европейската комисия.

Унгария и Румъния издигнаха предложения, сред които обаче са фигури, не по-малко спорни от отхвърлените. Въпреки това кандидатите са подбрани така, че да бъде по-малко вероятно да бъде намерена причина за блокирането им, както се случи с Рована Плумб и Ласло Трочани.

Новият стар кандидат на Румъния

Във вторник премиерът на Румъния Виорика Дънчила съобщи, цитирана от Ройтерс, че правителството ѝ ще издегне кандидатурата на евродепутатата Дан Ника за комисар с ресор транспорт.

Ника не е ново предложение за румънски еврокомисар. След като избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова всяка страна да предложи по двама кандидати за комисари – един мъж и една жена, Букурещ направи точно това. Правителството на Дънчила издигна Рована Плумб и Дан Ника, а Фон дер Лайен избра Плумб. След като правната комисия на Европейския парламент установи конфликт на интереси при настоящата евродепутатка заради два заема на стойност близо милион евро, които тя не е декларирала, на дневен ред отново изникна кандидатурата на Ника.

Дан Ника беше избран за евродепутат на изборите през май от листата на управляващата Социалдемократическа партия в Румъния. Това е вторият му мандат като евродепутат. Политическата му кариера започва като депутат в румънския парламент. След това е министър с ресор комуникации и информационни технологии в кабинета на Адриан Нъстасе (2000 – 2004 г.), по-късно е министър на вътрешните работи и вицепремиер в кабинета на Емил Бок, който в крайна сметка го уволнява. В първия кабинет на Виктор Понта Ника отново отговаря за комуникациите.

От първия му мандат на поста министър на комуникациите датира и разследването срещу него във връзка с една от най-мащабните корупционни схеми в Румъния. Става дума за договор за лицензи за операционната система Майкрософт за цялата държавна администрация, подписани с една фирма, без преди това да е проведен задължителния конкурс. Разследващите подготвят обвинителен акт, който обвинява Ника в злоупотреба със служебни правомощия, но дело така и не започва, защото антикорупционната прокуратура приключва разследването след като давността на престъплението вече е изтекла. Този случай е смятан за най-големия провал на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния, ръководена тогава от Лаура Кьовеши.

„Резервен“ кандидат

Виорика Дънчила обяви по-късно, че кабинетът ѝ има и „резервен“ кандидат за комисар, в случай че Фон дер Лайен не одобри Ника – зам.-министърката на външните работи с ресор европейски въпроси Мелания-Габриела Чот.

Мелания-Габриела Чот е също е предложена от Румъния за еврокомисар по транспорта
Мелания-Габриела Чот е също е предложена от Румъния за еврокомисар по транспорта

„Ако се изисква да бъде предложена жена, това ще бъде Чот“, каза Дънчила. Чот е член на Социалдемократическата партия от 2004 г., но едва през 2017 г. заема публична длъжност. Според румънски медии името ѝ се появило в разговорите за евентуален кандидат едва във вторник следобяд на партийно събрание на управляващите. Тя е смятана за по-безопасния избор за кандидат за комисар и се очаква Фон дер Лайен да предпочете нея, за да се запази балансът между половете в Комисията.

Лоялен към Орбан технократ

След като кандидатурата на Ласло Трочани беше отхвърлена от евродепутатите, правителството на Виктор Орбан номинира за поста комисар с ресор политиката по разширяването Оливер Вархели. Настоящият посланик на Унгария към европейските институции е дипломат от кариерата и заема публични позиции от средата на 90-те години. Подобно на Трочани, Вархели не е е член на управляващата партия „Фидес“ на Виктор Орбан, чието членство в ЕНП беше замразено преди месеци. Въпреки това той е сочен за близък съюзник на премиера.

Професионалната биография на Вархели го прави подходящ за поста, пише „Политико“. Той има диплома по европейско право от датски университет и от университета в Сегет, Унгария. Последните 25 години той е прекарал в европейските институции, а от 2001 г. работи в Брюксел. В началото той е съветник към мисията на Будапеща в ЕС в годините преди приемането на страната в общността. Описван като човек, който обича конфликтите, Вархели ще трябва да работи в ситуация, в която страната му е подложена на критики и обект на наказателна процедура заради нарушаване на върховенството на закона.

За разлика от Трочани, Вархели не е бил член на унгарското правителство в годините, през които натискът върху съдебната система и медиите в Унгария се увеличи значително. Като представител в европейските институции е по-малко вероятно покрай кандидатурата му да изникнат спорни моменти и съмнения за конфликт на интереси, които да попречат на кандидатурата му.

Предстои новите предложения да бъдат разгледани от правната комисия на Европейския парламент и ако бъдат допуснати, да участват в изслушванията, които да определят дали те имат професионални качества за постовете, които предстои да заемат. След това евродепутатите ще гласуват за комисията на Фон дер Лайен „ан блок“. Освен Румъния и Унгария, Полша, Франция и Белгия също предложиха комисари, които са обвити в съмнения в страните си. Кандидатите на тези страни бяха допуснати до изслушванията и предстои да стане ясно дали ще бъдат подкрепени от евродепутатите.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG