Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея тества ракета в навечерието на новите преговори със САЩ


Снимка на изстреляната ракета, разпространена от държавната информационна агенция на КНДР
Снимка на изстреляната ракета, разпространена от държавната информационна агенция на КНДР

Северна Корея изстреля нов вид балистична ракета за пръв път след тестовете на оръжия с малък обсег през юли, съобщи Би Би Си. Ракетата, която е разработена да пренася ядрено оръжие, може да бъде изстрелвана от подводница. Това е особено важно за Северна Корея и значи, че режимът в Пхенян може изстреля ракета от носител извън територията си и така да заплаши Япония и Южна Корея.

Това е 11-ият тест на балистична ракета, който Северна Корея провежда от началото на годината. Ракетата, изстреляна от платформа в морето, достигна височина 910 км и прелетя 450 км преди да падне в Японско море. Според Токио ракетата е паднала в изключителната икономическа зона на страната, която е с ширина 200 км около територията ѝ.

Тестът беше проведен часове след като Пхенян съобщи, че ще бъдат подновени преговорите за ядрено разоръжаване със САЩ. Информацията за предстояща среща на високо ниво беше потвърдена и от Вашингтон. Преговорите между двете страни бяха в застой, след като срещата между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президант Доналд Тръмп в Ханой през февруари претърпя провал и завърши без поети ангажименти от двете страни.

САЩ искат Северна Корея да прекрати ядрената си програма и програмата си за балистични ракети. Пхенян от своя страна иска САЩ да премахнат ядрените си оръжия, разположени на територията на азиатските им съюзници и в близост до тях.

След като Пхенян разпространи информация за проведения тест, Държавният департамент на САЩ реагира и призова режимът на Ким Чен Ун да се „въздържа от провокации“ и да „се съсредоточи върху преговорите“ за ядрено разоръжаване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG