Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея отново изстреля ракети


Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп по време на последната им среща
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп по време на последната им среща

Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

От въоръжените сили на Южна Корея твърдят, че ракети са прелетели близо 430 км. преди да паднат в морето, като са достигнали до височина от 50 км.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че изстрелите не са застрашили отбраната на страната му, но по случая ще се работи с американските власти.

Това са първите ракетните тестове от страна на КНДР, след като Ким Чен Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп постигнаха съгласие за подновяването на преговорите за денуклеаризация. Според анализатори тези тестове са опит на Пхенян да окаже натиск върху Вашингтон, целящ по-бързо развитие на ситуацията. В същото време Ройтерс коментира, че тези изстрелвания могат да хвърлят нови съмнения върху това дали двете страни ще успеят да достигнат до какъвто и да е консенсус, както и че преговорите могат отново да бъдат замразени.

Друга причина за неочакваните действия от страна на Северна Корея са военните учения, които САЩ провеждат заедно с южнокорейските военни. Преди няколко седмици външният министър на КНДР заяви, че подобни действия карат властите в страната му да преосмислят ангажиментите си за прекратяване на тестовете с ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ бе започната политика на затопляне на отношенията с азиатската страна, въпреки продължаващите санкции.

Президентът Тръмп вече проведе 3 срещи с лидера на КНДР Ким Чен Ун, като дори се превърна в първия действащ американски президент, който стъпва на територията на държавата. Въпреки привидно добрите отношения към момента те не водят до желания резултат. Втората среща между лидерите, която се проведе през тази година в Ханой бе преждевременно прекратена, а след нея се появиха информации, че това се е случило заради искане от американска страна да й бъдат предадени всички ядрени оръжия и ракетно гориво, с които Пхенян разполага.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG