Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е предложил на Зеленски среща във Вашингтон в замяна на разследване срещу Байдън


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Американски дипломати са предложили на президента на Украйна Володимир Зеленски посещение във Вашингтон и среща с американския държавен глава в замяна на започване на разследване на членове на семейството на бившия вицепрезидент и настоящ кандидат за президент от демократите Джо Байдън.

Това стана ясно от публикувани имейли, разменени между служители в дипломатическата мисия на САЩ в Киев, които са част от разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп.

Сутринта преди телефонния разговор между Тръмп и Зеленски на 25 юли пратеникът на САЩ в Киев Кърт Волкър написал съобщение: „Имаме съобщение от Белия дом – ако президентът З. убеди тръмп, че ще разследва/„стигне до дъното на случилото се“ през 2016 г., ще определим дата за посещение във Вашингтон.“

Съветник на Зеленски изглежда е приел предложението, което включва започване на разследване на украинската компания за добив на природен газ „Бурисма“. Синът на Джо Байдън, Хънтър, е бил член на управителния съвет на фирмата, когато баща му е ръководел отношенията между Вашингтон и Киев като вицепрезидент.

Тръмп обвини кандидата на Демократическата партия за президент Джо Байдън и сина му в корупция заради политическите им и бизнес отношения с Украйна. Досега обаче той не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си.

Обсъдени са няколко възможни дати, но накрая посещението в Белия дом така и не се състояло. В крайна сметка Тръмп и Зеленски се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Демократите обвиниха Тръмп в злоупотреба със служебно положение заради натиска спрямо Зеленски да разследва политическите му противници и започнаха разследване за процедура по импийчмънт. Обвиненията са подхранени и от факта, че Тръмп е блокирал отпускането на 400 млн. долара военна помощ за Украйна непосредствено преди разговора със Зеленски.

Президентът определи разследването като „опит за държавен преврат“. Самият Зелески отрече да му е оказван натиск от администрацията на американския президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG