Връзки за достъпност

Извънредни новини

Допустимо или не? ВКС ще се произнесе по казуса "Полфрийман" до два месеца


Заседанието на ВКС протече при засилен медиен и граждански интерес
Заседанието на ВКС протече при засилен медиен и граждански интерес

Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото, образувано по искането на главния прокурор Сотир Цацаров производството по предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман да бъде възобновено и той да бъде върнат в затвора.

Съдиите Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова ще се произнесат по казуса в рамките на следващите два месеца. Такъв е размерът на препоръчителния срок за произнасяне на касационната инстанция. ВКС може да излезе с решение значително по-бързо, ако прецени, че делото не се отличава с фактическа и правна сложност.

Представителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Николай Любенов поддържаше искането на Цацаров, като изцяло се придържаше към аргументите, оповестени от държавното обвинение още на 24 септември. Самият Полфрийман не се появи в съдебната зала.

Николай Любенов, ВКП
Николай Любенов, ВКП

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов пък призова върховните съдии изобщо да не допускат до разглеждане по същество искането за възобновяване на производството по предсрочното освобождаване на австралиеца. По думите му това е единственото законно решение, но то изглежда тежко "заради медийната истерия и публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги".

Ангелов обобщи пред магистратите събитията след 19 септември, когато клиентът му бе предсрочно освободен от Софийския апелативен съд (САС). Адвокатът подчерта, че Цацаров е поискал възобновяване, въпреки че в тези случаи законът не предвижда подобна възможност. Припомни и че последваха нападки към апелативните съдии от управляващите и опозицията, а ВСС "порица съдиите, които спазиха закона", вместо да отстоява тяхната независимост.

"И аз ви питам: защо? За да може да бъде наказан един състав на САС, задето е приложил закона"

"И аз ви питам: защо? За да може да бъде наказан един състав на САС, задето е приложил закона", добави адвокат Ангелов.

Той призова ВКС да не допуска до разглеждане искането на главния прокурор, защото ако го направи, "утре ще настъпи хаос". По думите му всички затворници, на които някога е отказано предсрочно освобождаване, ще поискат производствата им да бъдат възобновени. Същото ще направят и всички задържани с мярка за неотклонение в съдебна фаза, смята Ангелов.

От своя страна прокурор Любенов изтъкна вече познатите аргументи за възобновяване на казуса "Полфрийман" – САС се е произнесъл с определение, вместо с решение, а двама от съдиите са били свързани с Българския хелзинкски комитет (БХК), който е изразил положително становище за освобождаването на австралиеца.

Представителят на ВКП посочи като пример Варненския апелативен съд, който се е произнасял с решения по такива искания. Адвокат Ангелов обаче го репликира, че това е ставало до 2017 г., след което всички производства по предсрочни освобождавания са решавани от варненските апелативни съдии с определения.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман
Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман

Двамата влязоха в задочен спор и по отношение на съмненията на Цацаров, че апелативните съдии Калин Калпакчиев и Весислава Иванова безпристрастно са решили казуса, тъй като са имали "публично известни" връзки с БХК.

Прокурор Любенов призна, че прокуратурата не е поискала отвод на съда на това основание, но посочи, че според закона това не е нейно абсолютно задължение, тъй като фактите, поставящи под съмнение безпристрастността на съдебния състав, е можело да са ѝ станали известни по-късно. Според адвоката на Полфрийман обаче от искането на Цацаров става ясно, че контактите на Калпакчиев и Иванова очевидно са известни на разследващите от няколко години насам.

"Ако делото бъде възобновено, ще бъде ли безпристрастен новият състав на САС?"

"Ако делото бъде възобновено, ще бъде ли безпристрастен новият състав на САС, който ще го разгледа", попита Ангелов риторично ВКС, добавяйки: "Ще го изядат! Всеки съдия ще запомни, че Джок Полфрийман не трябва да бъде освобождаван предсрочно".

В края на заседанието той отбеляза, че макар искането на главния прокурор да е мотивирано с жалба от родителите на убития от австралиеца студент Андрей Монов (от 24 септември), всъщност то изглежда е писано още в деня на освобождаването на Полфрийман (19 септември). "След това ни е представен един фарс", обобщи защитникът.

Фрагмент от искането на главния прокурор до ВКС
Фрагмент от искането на главния прокурор до ВКС

Той имаше предвид датата, отбелязана в левия горен ъгъл на искането на Цацаров, отправено на 24 септември до ВКС. Именно на 24 септември държавното обвинение обяви, че ще иска възобновяване на казуса и връщане на Полфрийман в затвора. Аргументите, използвани от главния прокурор, бяха огласени преди това от бащата на жертвата – Христо Монов, който обясни пред медиите, че се е консултирал с бившия главен прокурор Никола Филчев.

Докато ВКС заседаваше, пред сградата на Съдебната палата в София кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки предвождаше протест. Именно неговата партия поиска апелативните съдии, освободили Полфрийман, да бъдат дициплинарно наказани и дори уволнени.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG