Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров отхвърли искането на ВМРО за закриване на БХК


Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви за неоснователно искането на ВМРО за започване на производство за прекратяване на дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК), както и за разследване на дейностите на организацията. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на прокуратурата.

В мотивите си Цацаров посочва, че принудителното прекратяване на дейност е възможно най-тежката санкция. За да се поиска нещо подобно, би следвало да се предоставят адекватни основания - например, че юридическото лице пропагандира или финансира тероризма - докато в искането на ВМРО не е посочено нещо подобно.

От ВМРО твърдят, че БХК е са оказвали влияние върху магистрати чрез организиране на обучителни семинари и осигуряване на съдебна защита за определни лица. Според прокуратурата обаче това не е свързано с дейност, която е „забранена от конституцията и законите" и която "подлежи на проверка“.

През миналата седмица народният представител Александър Сиди и евродепутатът и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки внесоха искане до главния прокурор, с което поискаха закриването на БХК заради „недопустима намеса в съдебната система“, а повод за това беше решението на съда за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Това доведе до реакция на повече от 100 неправителствени организации от България и чужбина, които се обявиха в защита на БХК. В понеделник Джамбазки се обяви и за тяхното закриване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Няма настроение". С какво е различно това Световно
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG