Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Откровен" разговор: Брекзит със сделка на 31 октомври е все по-малко вероятен


Борис Джонсън и Ангела Меркел
Борис Джонсън и Ангела Меркел

Все по-малко вероятно е Обединеното кралство и Европейския съюз да договорят сделка за Брекзит преди 17 октомври. Това стана ясно, след като британският премиер Борис Джонсън проведе телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и ирландския премиер Лио Варадкар.

Според източник от "Даунинг стрийт" 10, цитиран от Би Би Си, от "откровения" разговор между Меркел и Джонсън се е разбрало, че е "на практика невъзможно" Великобритания да напусне ЕС със споразумение.

Двамата правителствени ръководители са обсъдили новото предложение на Лондон за решаване на въпроса с ирландската граница, представено миналата седмица. То предвижда замяна на т. нар. предпазен механизъм за Северна Ирландия, основна спорна точка за Лондон и Брюксел.

Според новия план на Борис Джонсън, ако двете страни не сключат търговско споразумение, Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на стоки, но ще напусне митническия съюз. Според експерти, цитирани от Би Би Си, това би довело до върщане на митническите проверки по ирландската граница – нещо, което Брюксел няколко пъти изключи като възможно решение.

Премиерът на Ирландия Лио Варадкар коментира след разговора си с Джонсън, че разликите в позициите на двете страни остават големи и ще бъде "много трудно" при това положение да се сключи сделка преди 31 октомври.

ЕС вече изрази резерви към подобен вариант, но официално той остава на масата. Лондон и Брюксел трябва да договорят споразумение най-късно до 17 октомври, когато ще се проведе среща на върха на ЕС. В противен случай Борис Джонсън трябва да поиска отлагане на Брекзит или Великобритания ще напусне общността без сделка на 31 октомври.

Бритенският премиер вече няколко пъти заяви, че Обединеното кралство ще напусне ЕС в края на октомври "със или без сделка", въпреки опита на парламента да го задължи да иска отлагане на Брекзит, ако споразумение не бъде договорено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG