Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хюман райтс уоч" призова България да обясни защо задържа Полфрийман или да го освободи


Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на австралиеца Джок Полфрийман в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци или да го освободят незабавно. Това призова базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“.

„Правото да се напуска която и да е страна е основно право и всяка рестрикция трябва да е законово аргументирана“, се казва в позицията.

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман беше предсрочно освободен с решение на Софийския апелативен съд, което предизвика остри реакции на политици, роднини на убития и граждани. Съдебният състав, уважил искането за предсрочно освобаждаване на амстралиеца, беше подложен на атаки от политически партии и дори прокуратурата. Според редица юристи обаче решението на трилченния състав е взето съгласно закона.

Това доведе до реакция от страна на Съюза на съдиите в България и безпрецедентно писмо до гражданите от близо 300 съдии от цялата страна, които изказаха притесненията си, че атаките към съда заплашват демократичните ценности и обществения мир в страната.

В съобщението на „Хюман райтс уоч“ се припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал условното предсрочно освобождавене на Полфрийман да се преразгледа от Върховния касационен съд (ВКС), въпреки че решението на Софийския апелативен съд по закон е окончателно.

Самият Полфрийман заяви пред Нова телевизия, че има самолетен билет за Австралия, както и пасаван, но не му се разрешава да напусне лагера в Бусманци, докато не бъде оповестено решението на ВКС по искането на Цацаров. Адвокатът му Калин Ангелов пледира пред съда в понеделник, че подобна процедура не съществува и искането изобщо не трябва да бъде допуснато до разглеждане.

„Полфрийман беше освободен с решение на съд, което не подлежи на обжалване. Той има документи и самолетен билет. Австралия иска да го прибере. Защо той все още е задържан“, пита Лидия Гал, адвокат от програмата на „Хюман райтс уоч“ за Източна Европа и Балканите. „Върховенството на закона значи, че не може просто да се затварят хора и да им се забранява да напускат страната само за да се покаже нещо. Трябва да има ясни законови основания или това е незаконно.“

В съобщението на правозащитната организация се казва също, че на 4 октомври тя е изпратила писмо с въпроси до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор, но отговор все още не е получен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG