Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите отмениха съкратения процес при умишлено убийство


Депутатите окончателно отмениха възможността за съкратено съдебно производство при умишлено убийство. При тежки телесни повреди обаче бързият процес остава възможност. В подкрепа на промените в закона гласуваха 92-ма депутати, "против" бяха 62-ма, а се въздържаха 11-има.

Съкратеното производство е възможно при признаване на събраните по делото доказателства от подсъдимия. Това води до много бързи присъди, които обаче са с една трета по-ниски от минимума, независимо от извършеното престъпление.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, но при второто четене по предложение на ГЕРБ бяха изключени тежките телесни повреди.

Статистиката на прокуратурата сочи, че тази процедура масово се използва при делата за убийства, където по принцип се предвиждат наказания доживот и доживотен затвор без право на замяна. Заради съкратената процедура обаче те не се налагат. През последните години над 100 дела за убийства са приключили по този начин, припомня "Медиапул".

Опитите съкратеното следствие да се отмени започнаха след изнасилването и убийството на седемгодишно дете в сливенското село Сотиря през август. Заподозреният за престъплението Мартин Трифонов направи самопризнания малко след ареста си.

Че парламентът ще върви почти единодушнo в посока премахване на съкратеното производство, Свободна Европа писа още при внасянето на проектите. Тогава народни представители обясниха, че желанието на гласподавателите е такова, а в предизборна атмосфера аргументи против едва ли ще се чуят, въпреки че професоналната общност смята текстовете за стихийни и недомислени, а ефектът им за по-скоро отрицателен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG