Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обвини Русия за отлагането на срещата на Нормандската четворка


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия за отлагането на срещата на Нормандската четворка, която търси решение на конфликта в Източна Украйна.

Срещата на четворката – Германия, Франция, Русия и Украйна, трябваше да се проведе до края на месеца.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче съобщи в Киев в четвъртък, че тя е отложена, след като Москва настоя първо Киев да изтегли войските си от невралгичните точки на т.нар. линия на съприкосновението, предаде Ройтерс.

"Ние сме готови за среща на всяка дата", каза Зеленски по време на 14-часов пресмаратон в Киев. "Украйна, Франция и Германия планираха срещата на Нормандската група да се състои още този месец, но Русия отхвърли това предложение", добави той.

Надеждите за скорошна среща в нормандския формат, включващ и Русия, бяха породени след постигнатия дипломатически пробив миналия месец, когато преговарящи от Украйна, Русия и сепаратистите се договориха, че Киев ще предостави специален статут на териториите, контролирани от сепаратистите и ще проведе местни избори там по т. нар. формула на Щайнмайер. Това разпали протести в Украйна от критици, които обвиниха новия президент, че се е огънал пред Москва.

Според споразумението сепаратистките бойци и украинските войски трябва преди това да се изтеглят от линията на съприкосновението. Това изтегляне, първоначално насрочено за 7 октомври, все още не се е случило, защото Украйна обвини сепаратистите, че обстрелват нейните позиции и заяви, че ще се изтегли само след поне една седмица на пълно спазване на примирието.

В четвъртък Зеленски каза пред журналисти, че иска Русия да гарантира, че бунтовниците ще се изтеглят. Москва отвърна, че изтеглянето на войските е предварително условие за среща на върха в нормандския формат, добавя БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG