Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аби Ахмед - човекът, който даде надежда


Аби Ахмед
Аби Ахмед

Когато той се появи на публично място, хората вдигат на ръце децата си, за да го видят и да получат благословията му. 18 месеца, след като оглави правителството на Етиопия, Аби Ахмед получи Нобеловата награда за мир.

Харизматичен, млад (42) и амбициозен Ахмед има не само статут на звезда в своята родина. Той е човек, който дава надежда, вяра, че доброто може да надвие злото, че животът може да тръгне напред, казват познавачите на Африка.

За кратко време той успя да стане обединяваща фигура за разкъсваната от етнически конфликти Етиопия - страна, в която 100 милиона души от 80 националности.

Главният кореспондент на Би Би Си за Африка Фъргъл Кийн разказва как Ахмед мотивира младите:

Когато отидохме заедно на дипломирането на студенти по медицина, той им каза да използват идеи, не оръжие. Да следват примера на страни като Япония, която се е възстановила до суперсила, след разгрома през Втората световна война.

Много бързо, сякаш по чудо, той успя да сложи край на продължилия 20 г. конфликт със съседна Еритрея. Пет месеца бяха необходими само да се сложи край на този съседски раздор. Наблюдателите на Африка смятат, че моделът на Ахмед за разрешаване на тлеещи регионални конфликти може да се използва и извън пределите на континента.

Аби Ахмед е първият премиер на Етиопия от най-голямата етническа група – оромо. Роден в семейство бедни селяни, където бащата е мюсюлманин, а майката християнка. В родния му дом в Бешаша няма нито ток, нито легла - семейството спи на пода. До седми клас не е виждал нито течаща вода, нито асфалтов път. 14-годишен е, когато се включва във въоръжената съпротива срещу марксисткия режим. Служи като синя каска на ООН в Руанда. След идването на Етиопския народен демократичен фронт на власт, започва бързо да катери партийните и административни рангове. В политиката влиза преди 9 години, а през 2016-а за кратко е министър на науката и технологиите.

Една от първите му задачи като премиер е да предложи жени за постовете на президент и председател на върховния съд. Половината от министрите му също са жени.

Етиопският премиер Абий Ахмед в парламента в Адис Абеба
Етиопският премиер Абий Ахмед в парламента в Адис Абеба

Често определят постъпките на Ахмед като „първи“, „небивали“, „невероятни“.

Сред най-големите му постижения са освобождаването на политическите затворници и премахването на тоталитарния контрол върху медиите и обществения живот, осъществяван преди това по строг съветски модел, въпреки привидната многопартийна система.

Три месеца след като застава начело начело на правителството, Аби Ахмед премахва извънредното положение, два месеца по-късно отваря границата с Еритрея.

Неотдавнашният опит за преврат, при който загина шефът на Генералния щаб и близък приятел на Ахмед, ген. Сеаре Меконен, показва колко са крехки реформите, започнати от премиера.

Освен политически реформи, етиопският премиер се е захванал и с амбициозна програма за либерализация на икономиката и борба с корупцията. Етиопия е сред най-бедните страни в света, с огромно младо население, което страда от безработица. Аби Ахмед трябва спешно дапокаже, че управлението му ще подобри живота им не само политически, но и материално.

Старите приятели на Ахмед казват: "Знаехме, че ще стигне далеч". Силната му амбиция да успее кара и анализаторите да вярват, че Етиопия може да обърне поглед напред.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG