Връзки за достъпност

Извънредни новини

Влизането на България в чакалнята за еврото отложено за догодина


Тази година общата европейска валута отбеляза 20 г. от създаването си
Тази година общата европейска валута отбеляза 20 г. от създаването си

България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II не по-рано от пролетта или лятото на следващата година. Това заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР.

“Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля, че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим“.

Първоначално София разчиташе покана за чакалнята на еврозоната през юли, а финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда това да се случи до края на 2019 г.

Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който говори за новите срокове. Банковият съвет следи процеса на присъединяване, тъй като то трябва да стане едновременно с влизането на България в Банковия съюз.

След като България влезе в чакалнята за еврозоната, Съветът, ръководенат от Елке Кьоних, ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки, които трябва да започнат да плащат вноските си в европейския вместо в българския фонд за преструктуриране.

През лятото на 2020 г. Хърватия очаква да получи своята покана за чакалнята на еврото. Загреб подаде молба за влизане в чакалнята пред финансовите министри от Еврогрупата през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG