Връзки за достъпност

Извънредни новини

Взривът край Северодвинск е при опит да се извади ядрена ракета от морето, сочи доклад на САЩ


САЩ са стигнали до извода, че експлозията, случила се през август в близост до руския град Северодвинск, във военна зона в Бяло море, е станала по време на операция за изваждането на ядрената ракета. Тя се е разбила там при тестово изстрелване. Това се казва в доклад на американския Държавен департамент, подготвен от заместник-помощник-секретаря Томас ди Нано.

Инцидентът, при който загинаха петима души, се случи на 8 август, но за него бе съобщено дни по-късно. Първоначално руските власти съобщаваха, че “при взрива не са изпуснати опасни вещества или радиация”. Впоследствие обаче стана ясно, че нивата на радиация в град Северодвинск (на 40 км по въздушна линия от мястото на взрива) се е покачила драстично.

През лятото САЩ изпратиха анализатори в Осло, за да разберат фактологията по случилото се, а противоречивите обяснения на руските местна и централна власт не спряха.

"САЩ определиха, че експлозията (...) е резултат от ядрена реакция, възникнала по време на изваждането на руска ядрена ракета", заявява заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ Томас ди Нано пред Комитета на ООН на 10 октомври, цитира в свой материал старши кореспондентът на Свободна Европа Майк Екел.

В документа, който е адресиран до Генералната асамблея на ООН, се казва, че при изваждането на ракетата в областта Ньонокса от морето е предизвикана ядрена реакция.

“Ракетата е останала на дъното на Бяло море след провалените си изпитания в началото на миналата година" - гласи експертната оценка.

Русия дължи много отговори”, отбелязва в своите бележки Томас ди Нано.

В деня, когато се случи взривът, руското министерство на отбраната потвърди фатален инцидент в зоната, която от десетилетия се използва от съветските и руските военноморски сили за тестване на оръжия. Съобщено бе, че двама души са били убити, но не бяха дадени други подробности.

Два дни по-късно държавната агенция за атомна енергия „Росатом“ разкри, че петима от служителите й са били убити, докато са извършвали „технически-инженерингов надзор“ на тест за „радиоактивно изотопно гориво за ракетен двигател с течно гориво“.

Руските държавни медии първо съобщаваха, че експлозията е причинена от реактивен двигател с течно гориво, който се е взривил при изпитания, което не обясняваше скока в нивата на радиация в района след аварията. В края на август руски служител призна, че произшествието е "свързано с разработването на оръжия", които по думите му Русия разработва като "една от ответните мерки вследствие на оттеглянето на САЩ от договора за балистичните ракети", пише "The New York Times".

През лятото се появиха спекулации, че експлозията е свързана с ядрена ракета, за която миналата година президентът на Русия Владимир Путин се похвали, че е в процес на разработка.

Тази ракета, известна на руски като “Буревестник”, а по стандартите на НАТО като “Skyfall”, по време на изпитването е претърпяла няколко грешки и има поне един доклад за предишен опит за изваждане на ракета, изгубена в морето, отбелязва в кореспонденцията си за Свободна Европа Майк Екел.

Самият Путин заяви, че експлозията е станала по време на тест на нова оръжейна система, но без даде повече подробности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG