Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 1/6 от прасетата в България са засегнати от африканската чума


Почти 121 хиляди прасета в България са засегнати от епидемията от Африканска чума по свинете, която засегна индустриални и домашни стопанства през лятото. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, обсъден от земеделските министри в Люксембург в понеделник вечер.

По данни на земеделското министерство преди разпространението на вируса в България са се отглеждали около 660 хил. животни, което означава, че над една шеста от популацията е унищожена, за да се спре болестта.

България е една от най-тежко засегнатите от заболяването страни с 39 огнища (7 от тях в индустриални ферми) на заболяване и 73 потвърдени случая при диви прасета

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева.

От доклада на Европейската комисия става ясно, че в Румъния са регистрирани 1000 огнища на африканска чума, през юли и август първи случаи са потвърдени и в Словакия и в Сърбия.

Десислава Танева съобщи пред министрите, че България си поставя за цел да намали популацията на диви свине, които са преносител на заразата. През ловния сезон, който започна на 5 октомври ще бъдат унищожени 81 хил. диви прасета. За първия уикенд са отстреляни 3000 животни и пет от тях са били носители на вируса на Африканска чума по свинете.

Българският министър заяви, че най-голямата трудност пред властите е била обществената съпротива и липсата на доверие у стопаните на животни към мерките на правителството


Тя настоя ЕС да финансира повече информационни кампании и други мерки за превенция на заболяването.

Танева поиска Европейската комисия да изплати по-бързо обещаните пари за компенсация на промишлените ферми. България изпрати сметка от 11 млн. евро, въз основа на разходите за унищожаване на животните и дезинфекция на фермите. През август Европейската комисия съобщи, че е изплатила 3 млн. евро.

Общо на засегнатите от заболяването страни са платени 115 млн.евро за 5 години, откакто болестта се е появила в Европа, съобщи еврокомисарят Витянис Андрукайтис.

Той обаче категорично отхвърли искането на страните от Висшеградската група (Чехия, Полша, Словакия и Унгария), България, Румъния и Хърватия, ЕС да увеличи процента на съфинансиране на мерките за справяне с болестта. В момента той е до 85% от направените разходи, като останалата част трябва да се покрие с национални средства. Комисарят обясни, че пари за това няма в европейския бюджет.

Декларацията на седемте европейски държави настоява още за договаряне на общи правила за популацията на дивите свине, за финансова подкрепа за повече мерки за биосигурност на фермите от страна на ЕС, както и за изработването на механизъм за подкрепа на засегнатите от заболяването стопани.Подкрепени и от някои западноевропейски държави, инициаторите на декларацията, подкрепят за инвестиране на повече средства в научни изследвания на заболяването и за разработването на ваксина срещу него.

Разпространение на Африканската чума по свинете
Разпространение на Африканската чума по свинете

До момента Чехия е единствената държава в света, която е успяла да се справи окончателно с Африканската чума по свинете. През последните месеци Белгия също не е регистрирала нови случаи. Европейската комисия посочи за пример още Естония, която от 2 г. успява да предпази свинефермите си от заболяването, което се разпространява само сред дивите прасета. Финландия значително е ограничила зоните на разпространение на инфекцията.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG