Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР освободи Полфрийман, но без паспорт, защото има забрана да напуска България


Джок Полфрийман с новоиздадения си паспорт преди да му бъде отнет
Джок Полфрийман с новоиздадения си паспорт преди да му бъде отнет

МВР пусна предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман от лагера за бежанци в Бусманци, където бе настанен принудително, тъй като не разполагаше с валиден документ за самоличност. Ръководителят на дирекция "Миграция" във вътрешното министерство Николай Николов обясни във вторник пред медиите, че австралиецът е получил преди ден паспорт, който впоследствие му е отнет.

Полфрийман: Няма да опитвам да напускам страната

Веднага след излизането си от лагера в Бусманци, Джок Полфрийман отговори на въпроси на чакащи го отпред журналисти. Астралиецът декларира, че няма намерение да прави опит да напуска страната, както и че ще изплати цялото обезщетение, присъдено от съда на близките на убития от него Андрей Монов.

"Не се страхувам, защото вярвам, че българският народ ще ме пази, както ме пази 12 години – винаги са ми помагали българи, а не австралийци", коментира той.

По думите му българските власти са излъгали, че той не е разполагал с паспорт, защото е имал издаден такъв веднага след предсрочното си освобождаване от затвора.

Полфрийман определи като нелепо обяснението на МВР, че му отнемат паспорта като обезпечителна мярка срещу бягство, тъй като при проверка на документа, веднага би станало ясно, че срещу него има издадена забрана да напуска страната. Той обаче е сигурен, че тя не е валидна заради влязлото в сила определение на САС за осовбождаването му от затвора.

Причината е, че изпълнението на заповедта за експулсирането в родината му е спряно заради забрана да напуска страната, наложена му по искане на прокуратурата още през 2011 г. Николов отказа да коментира дали определението на Софийския апелативен съд, с което Полфрийман бе предсрочно освободен от затвора, всъщност не отменя въпросната забрана.

По думите му сега австралиецът ще има право да пребивава на външен адрес в София като ще се легитимира с копие от заповедта, издадена от предшественик на Николов преди 8 години. Тя ще бъде отменена едва, когато приключат всички съдебни процедури по казуса, смята директорът.

"Всеки един съд, който е компетентен с влязло в сила решение, ще се съобразим с него", добави лаконично Николов, след като не можа да уточни решението на кой съд точно визира.

В момента предстои Върховният касационен съд да се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на предсрочното освобождаване на Полфрийман. Успоредно с това адвокатът му Калин Ангелов атакува успешно пред съда първата забрана за напускане на страната, наложена на клиента му още през 2007 г.

"С неговата съдба са не малко други чужди граждани, които се явяват ежеседмично в управления на МВР", обясни още Николай Николов. Попитан на какво основание е направено претърсване на стаята на Полфрийман, за което съобщи самият той, директорът на "Миграция" заяви, че става въпрос за рутинна проверка при която е открит забранен предмет - телефон с камера. "Самият чужденец, след като сме го установили, си го е хванал и си го е счупил", добави Николов.

Налагането на забрани за напускане на страната на чужденци е стандартна практика на прокуратурата при влизане в сила на ефективни осъдителни присъди. Целта е да се гарантира, че осъденият няма да избяга в чужбина преди наказанието му да влезе в сила. Според съдебната практика обаче тези забрани спират да действат, когато присъдата е изтърпяна, какъвто е и случаят на Полфрийман след оповестяването на определението на САС за освобождаването му от затвора.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG