Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задържането на Джок Полфрийман в България като параграф 22


Протестът на ВМРО, организиран пред Съдебната палата в деня, в който ВКС заседаваше по искането на Цацаров
Протестът на ВМРО, организиран пред Съдебната палата в деня, в който ВКС заседаваше по искането на Цацаров

Има ли правилно решение в случая "Полфрийман"? В момента австралиецът е затворник, който обаче е освободен от затвора. И това е само един от елементите на затворения кръг.

Австралиецът Джок Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с окончателно съдебно определение, но се озова принудително в центъра за бежанци в Бусманци, защото не разполага с лични документи.

По тази причина Австралия му издаде пасаван, който обаче не може да му връчи преди произнасянето на съда по искането на главния прокурор за преразглеждане на предсрочното му освобождаване. Тъй като подобна законова процедура по тези казуси в момента липсва, депутати от ГЕРБ предложиха промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Поправката, предвиждаща главният прокурор вече да може да иска от Върховния касационен съд (ВКС) възобновяване на приключили производства за предсрочно освобождаване, предстои да се гласува от парламента след края на ваканцията му заради местните избори. През това време обаче тече препоръчителен двумесечен срок, в който ВКС би трябвало да се произнесе по искането на Сотир Цацаров Полфрийман да бъде върнат в затвора.

На практика Полфрийман е освободен с влязъл в сила съдебен акт

Хипотетично, ако върховните съдии забавят произнасянето си до приемането на въпросната нова процедура в НПК, те биха имали основание да уважат искането на главния прокурор по казуса с австралиеца. На практика Полфрийман е освободен с влязъл в сила съдебен акт, който по действащото законодателство подлежи на незабавно изпълнение, но прокуратурата и МВР го игнорират.

Така изглежда ситуацията към 15 октомври – близо месец след оповестяването на определението на Софийския апелативен съд (САС) за предсрочното освобождаване на австралийския гражданин от затвора. Като параграф 22.

"МВР чака"

След като напусна Софийския централен затвор на 19 септември, Полфрийман бе принудително заведен в лагера в Бусманци, управляван от дирекция "Миграция" на МВР. Според нееднократно обявената позиция на министерството той ще остане там до произнасянето на ВКС по искането на Цацаров.

"МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно"

"МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно", обясни на 26 септември зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. По думите му австралиецът е трябвало да бъде прибран и заради "неговата персонална сигурност".

Балабанов е представител на ВМРО в ръководството на силовото ведомство – партията, която призова за дисциплинарни проверки и уволнения на съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, освободили Полфрийман.

Марис Пейн
Марис Пейн

Успоредно с неговото изказване, външният министър Екатерина Захариева отказа среща на австралийската си колега Марис Пейн по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Обяснението бе, че "програмата ѝ е пълна".

На 7 октомври върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова обявиха, че ще решат в законния двумесечен срок дали да върнат за ново разглеждане предсрочното освобождаване на австралиеца. Без да се произнасят нито по допустимостта на искането на Цацаров, нито по молбата му изпълнението на определението на САС да бъде спряно. Тоест, то все така продължава да подлежи на изпълнение, както и в деня на огласяването му – 19 септември.

Съдебният акт

"Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт. Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред", припомниха по този повод на 9 октомври апелативните съдии Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.

Те призоваха прокуратурата и МВР да посочат какви са основанията за продължаващото задържане на Полфрийман, подчертавайки, че евентуалното изчакване на решението на ВКС не е законен повод.

"В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат"

"В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", завършваше становището на тримата магистрати.

Междувременно адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов обясни, че единственото основание клиентът му да не бъде експулсиран в родината си е наложена му през 2011 г. забрана да напуска страната. По думите му тя обаче е изтекла с произнасянето на определението на САС за предсрочното освобождаване на астралиеца, тъй като е свързана с изпълнението на наказанието му.

Австралийската страна

На 8 октомври австралийските власти най-накрая установиха контакт с българските – временно управляващият посолството на страната в Атина Джон Филп се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов и с главния прокурор Цацаров.

Джон Филп и Данаил Кирилов
Джон Филп и Данаил Кирилов

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството", каза временно управляващият посолството на Австралия в Атина. Той допълни, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът няма да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус", съобщи пресцентърът на Кирилов.

"Г-н Филп не е използвал думите, които са цитирани"

На следващия ден говорител на австралийското външно министерство опроверга това съобщение, заявявайки пред местни медии, че "г-н Филп не е използвал думите, които са цитирани". Реакция от правосъдното министерство не последва.

Междувременно Данаил Кирилов повтори позицията на Балабанов от МВР, че Полфрийман ще остане в центъра в Бусманци до произнасянето на ВКС по искането на Цацаров. "И за него е по-благоприятно в този момент да не бъде нито със затворническата администрация, нито да бъде пуснат на свобода в България", коментира правосъдният министър пред журналисти в парламента, добавяйки, че институциите "полагат неимоверни усилия да убедят партньорите в независимостта на българския съд".

Сблъсъкът между Цацаров и Панов

Седмица по-късно самият главен прокурор също се включи с коментар по казуса, повтаряйки първоначалната версия, че Полфрийман продължава да е задържан, защото няма документи за самоличност, издадени от Австралия.

"Има изявление, че такива документи са издадени, физически той не разполага с тях"

"Има изявление, че такива документи са издадени, физически той не разполага с тях. Това знам аз. Ако тези документи му бъдат предадени, той няма основание да стои в центъра в Бусманци, това е ясно", каза Цацаров пред журналисти в кулоарите на парламента на 10 октомври, препращайки въпросите им към австралийската страна.

"Ако той разполага с документи за самоличност, ще може да пребивава свободно извън този център, но не и да напусне страната", изясни той ситуацията след серия уточняващи въпроси, с което даде да се разбере, че в основата на задържането на Полфрийман стои забраната да напуска страната. Която според адвоката на австралиеца е отменена със съдебното определение за предсрочното му освобождаване.

"Да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни"

Изявлението на Цацаров бе последвано от обръщение на председателя на ВКС Лозан Панов, с което той публично призова колегите си, разглеждащи искането на главния прокурор, да решат възможно най-бързо "този елементарен от правна гледна точка казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни".

"Призовавам ви, уважаеми съдии, да поемете вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само ваш, а на цялата институция. Считам също така, че председателят на върховната съдебна инстанция не бива да мълчи и когато изпълнението на съдебен акт се е превърнало в политически въпрос par excellence. Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва", заяви още Панов преди ден.

С това казусът около предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман не стана по-малко заплетен, но поне бяха изяснени двете основни противоположни позиции – тази на прокуратурата и МВР срещу тази на тримата апелативни съдии и Лозан Панов. Единственото, което има значение, в крайна сметка ще бъде решението на ВКС по искането на Цацаров за възобновяване. Остава обаче впечатлението, че политическите и конюнктурни интереси в България могат да надделеят над върховенството на закона. Дори с цената на международен скандал.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG