Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не подлежат на проверка". Как депутати от ГЕРБ опровергаха Цацаров по казуса "Полфрийман"


Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Действащият в момента Наказателно-процесуален кодекс (НПК) не предоставя възможност производствата за предсрочно освобождаване на затворници да бъдат възобновени от Върховния касационен съд (ВКС) по искане на главния прокурор.

Това става ясно от мотивите на депутатите от ГЕРБ Анна Александрова (председател на правната комисия), Димитър Лазаров и Красимир Ципов, с които те предлагат промяна в НПК. Целта ѝ е редът за възобновяване на наказателни дела вече да обхваща и тези казуси.

По този начин народните представители от управляващото мнозинство на практика опровергават главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска възобновяване на казуса с предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Предстои ВКС да се произнесе по допустимостта на това искане на 7 октомври. Дори и проектът на ГЕРБ да бъде приет от парламента обаче, той няма как да бъде приложен в случая на австралиеца.

"В действащата към този момент редакция определенията, с които се постановява условно предсрочно освобождаване (УПО) от изтърпяване на останалата част от наказание "лишаване от свобода" по отношение на осъден, формално не подлежат на проверка по реда на Глава тридесет и трета от НПК "Възобновяване на наказателни дела", посочват тримата депутати в мотивите си към въпросния законопроект.

Фактът, че тези производства не подлежат на възобновяване, бе коментиран от редица юристи, включително и от бившия председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Наред с това липсват данни за каквато и да е практика на ВКС по подобни искания за възобновяване. Обстоятелство, което признават и депутатите от ГЕРБ: "Създаването на съдебна практика от ВКС по тези дела ще способства и за еднаквото и правилно приложение на института на УПО от всички съдилища".

Правосъдният министър Данаил Кирилов анонсира още миналата седмица предложения за законодателни промени, провокирани от масовото недоволство срещу освобождаването на Полфрийман. Тогава Кирилов обаче даде заявка за по-различно предложение – производствата за УПО да се гледат от три, а не от две съдебни инстанции, както досега. Тази идея обаче не присъства във внесения от Александрова, Лазаров и Ципов проект.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG