Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заев поиска предсрочни избори в Северна Македония заради блокираните преговори с ЕС


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за бързи предсрочни избори, съобщи БТА. Искането на министър-председателя идва след като преговорите за членство на Скопие в ЕС бяха блокирани.

„Изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Разочарован и гневен съм“, каза Заев. Той добави, че няма да подава оставка и призова гражданите да посочат пътя, по който страната да поеме.

Той призова своите сънародници да не се отказват от европейската интеграция, тъй като алтернативите на това са национализъм, изолация и бедност.

След разгорещени дебати на срещата на върха в Брюксел в четвъртък през нощта, която беше прекъсвана на няколко пъти в опит да се намери компромисно решение, лидерите се оттеглиха в ранните часове в петък без успех. Те не можаха да постигнат договорка за обща позиция и записаха в заключенията на срещата само, че са обсъдили въпроса.

Малко по-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да подкрепи започване на преговорите за членство със Северна Македония и Албания и се обяви за промяна в процедурата за присъединяване на нови държави към ЕС.

През последните 16 месеца ЕС два пъти отлага започването на преговорен процес с двете страни. През юли от Брюксел заявиха, че Северна Македония и Албания са готови, но трябва да се изчака мнението на някои парламенти на страните членки.

Заев пое властта в западната ни съседка в началото на юни 2017 г. През миналата година той положи подписа си под Преспанското споразумение, с което беше решен дългогодишният спор на Скопие с Гърция, относно името на западната ни съседка. Така бе премахната една от основните пречки пред присъединяването на бившата югославска република към ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG