Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британската лира се срина на световните борси


Британският премиер Борис Джонсън говори пред Камарата на общините в събота
Британският премиер Борис Джонсън говори пред Камарата на общините в събота

Британският паунд загуби над половин процент от стойността си при отварянето на световните борси в понеделник, след като премиерът Борис Джонсън поиска поредно отлагане на напускането на ЕС в събота.

В ранната азиатска търговия паундът GBP = D4 падна с 0,72% до 1,2896 долара, след пик в петък, когато скочи с 6,5% след постигането на нова сделка за излизането от ЕС.

В събота депутатите в Камарата на общините обаче отложиха влизането в сила на сделката, докато бъде прието законодателство за нейното прилагане и така принудиха премиера да иска ново отлагане на напускането от ЕС. В полунощ Борис Джонсън изпрати неподписано писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което иска излизането на Обединеното кралство от ЕС да бъде на 31 януари 2020 г., вместо на 31 октомври. Туск съобщи, че веднага започва консултации с европейските лидери, като за отлагане на излизането е необходимо единодушното съгласие на всички 27 членки на ЕС.

Днес Джонсън ще направи нов опит да прокара споразумението си с ЕС през британския парламент.

“Събитията от уикенда намалиха риска от хаотично излизане", каза Адам Коул, главен валутен стратег на RBC Capital Markets в Лондон пред Ройтерс. Според него отрицателната реакция към паунда след увеличаването на несигурността през уикенда, ще избледнее скоро.

Европейският съюз ще иска да печели време, вместо да бърза да вземе решение по искането за трето отлагане на излизането от страна на Лондон. Макар и изморени от процеса на Брекзит, европейските лидери искат да избегнат твърда раздяла и е малко вероятно да отхвърлят искането с надежда, че сделката ще бъде одобрена от Лондон.

Междувременно сделката между Джонсън и ЕС, която беше одобрена от европейските лидери в четвъртък, беше изпратена от Съвета в Европейския парламент, който също трябва да я ратифицира. Комисията по конституционните въпроси на Европарламента е насрочила за сряда в Страсбург заседание, на която трябва да я одобри, преди тя да може да влезе в пленарна зала за ратификация. Председателят на парламента Давид Сасоли обаче заяви, че евродепутатите няма да гласуват преди сделката за излизането на Обединеното кралство от ЕС не бъде одобрена от британския парламент.

“Голдман Сакс” Goldman Sachs (GS.N) понижи в неделя прогнозата си за излизане без сделка до 5% от 10% и поддържа изходната си гледна точка, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври.

„Несигурността вероятно ще натежи на британския паунд при възобновяване на търговията в Азиатско-Тихоокеанския регион на 21 октомври. Нестабилността ще остане повишена, докато картината не се проясни“, прогнозира Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex в Ню Йорк.

Очаква се днес Върховният съд на Шотландия да се произнесе по закона, с който Камарата на общините задължи премиера да иска ново отлагане, ако няма решение до 19 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG