Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският парламент спря гласуването на сделката за Брекзит. ЕС изчаква Лондон


Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу спря опита на британското правителство да внесе отново за гласуване споразумението за напускането на ЕС, договорено от премиера Борис Джонсън миналата седмица, предадоха световните агенции. В същото време от Страсбург заявиха, че Лондон пръв трябва да избере какво ще стане с Брекзит, преди евродепутатите да вземат решение.

„Сегашната инициатива на правителството по същество повтаря съботната му инициатива, по която Камарата на представителите вече се произнесе. Външните обстоятелства от събота досега не са се променили“, каза Бъркоу и подчерта, че повтарянето на вече проведени дебати би било нарушение на правилата на работата на парламента.

Това решение означава, че правителството ще търси нов начин за прокарване на необходимото законодателство, с което да бъде приета договорената между Джонсън и Брюксел сделка. Противниците на премиера се очаква да осуетят и опитите на "Даунингстрийт" 10 като внесат нови поправки, насочени срещу сделката, коментира Ройтерс.

"Не може този парламент да одобри споразумението, преди Уестминстър да го направи. Първо Лондон, после Брюксел и Страсбург", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Подобно мнение изрази и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. По негови думи ЕС никога няма да реши да се раздели с Великобритания без споразумение.

В събота депутатите в парламента на Великобритания приеха поправка, с която отложиха гласуването на сделката за напускане на ЕС. След вота британският премиер изпрати две писма до Европейския съюз. Първото, за което бе задължен, беше искане за ново отлагане на Брекзит, което министър-председателят не подписа, а към него беше приложено и решението на парламента. Второто беше изразяване на личната му позиция, в която се казва, че той е категорично против искането на нова отсрочка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG