Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фолксваген" не търси нова площадка за завода си


От концерна обявиха, че планираната работа по завода е „временно спряна“, докато няма повече яснота за ситуацията в Сирия
От концерна обявиха, че планираната работа по завода е „временно спряна“, докато няма повече яснота за ситуацията в Сирия

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ няма намерение да промяна плановете си за изграждане на нов завод в Турция, въпреки офанзивата, която Анкара предприе в Сирия. Това заяви един от директорите в компанията Андреас Тостман, цитиран от в. "Ханделсблат".

„Няма да правим планове за търсене на алтернативна локация“ заяви Тостман. По негови думи компанията наблюдава ситуацията в Сирия, поради което планираната работа по завода е „временно спряна“, докато не стане ясно какви ще са бъдещите действия на Турция.

В средата на октомври от автомобилния концерн съобщиха, че отлагат финалното си решение за построяването на завода в Турция заради конфликта в Сирия.

Веднага след това стана ясно, че България е подобрила първоначалната си оферта и предлага да увеличи предвидените субсидии от 135 на 260 млн. евро. Малко след това румънският служебен министър на търговията Щефан-Раду Опреа съобщи, че и от Букурещ са поискали нови разговори с автомобилния концерн.

В началото на седмицата президентът Александър Вучич заяви, че Сърбия може да предложи на „Фолксваген“ по-добри условия за инвестиции от всички други страни. „Каквото и да предложите, ние ще направим много повече", отбеляза Вучич на съвместна пресконференция с германския министър на икономиката Петер Алтмайер и подчерта, че Сърбия вече е предложила максимална държавна помощ от 258,5 милиона евро. Той поиска от немското правителство съдействие по въпроса.

Борбата за новия завод на „Фолксваген“ продължава вече няколко месеца. Още през май президентът Румен Радев обяви, че е получил поздравления от немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер за привличането на ключовата инвестиция. В началото на октомври обаче вицепремиерът Томислав Дончев призна, че България е загубила инвестицията въпреки усилията на правителството заради липсата на достатъчно добре развита инфраструктура у нас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG