Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп отмени американските санкции срещу Турция


Деца от пограничния сирийски град Тел Абяд напускат района

Американският президент Доналд Тръмп обяви в сряда вечер, че е наредил отмяната на санкциите срещу Турция заради нахлуването в Северна Сирия.

Той заяви, че примирието между турската армия и сирийските части вече е постоянно и изтъкна, че споразумението за прекратяване на огъня го е убедило да оттегли ограниченията.

Това стана няколко часа, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви след среща с руския президент Владимир Путин в Сочи, че „няма нужда“ да подновява офанзивата си в североизточната част на Сирия, тъй САЩ са го информирали, че кюрдските бойци са се изтеглили от зоната. Ердоган и Путин се договориха и Русия да участва в охраната на 30-километровата зона за сигурност в северна Сирия.

Говорейки в Белия дом, Тръмп определи примирието като „голям пробив“, договорен от вицепрезидента Майк Пенс и съобщи, че е наредил на финансовия секретар Стивън Мнучин да отмени санкциите „освен, ако не стане нещо, което не харесваме“.

„Безброй животи сега са спасени като резултат от нашите преговори с Турция, резултат, постигнат без капка американска кръв: без ранени, никой прострелян, никой убит“, заяви Тръмп, добавяйки, че в близко време ще се срещне с Ердоган.

Изявлението на Тръмп идва на фона на продължаващата подготовка в американския конгрес на пакт от санкции срещу Турция заради нападението над заселените с кюрди територии.

Кюрдите, които помагаха на САЩ във войната срещу „Ислямска държава“, се почувстваха изоставени от Тръмп, чиято политика създаде възможност за Русия да придвижи частите си в региона, от която тя се възползва, пише Ройтерс. Остава нерешен и въпросът за бойците на „Ислямска държава“, намиращи се в затвори на сирийските кюрди.

Агенцията цитира високопоставен служител на администрацията на Тръмп, според когото повечето бойци на „Ислямска държава“ са останали в зад решетките, и само малък брой от тях са успели да избягат. Турция е отговорна да ги залови, казал той.

Междувременно Върховният комисариат за бежанците към ООН съобщи, че 7000 сирийски кюрди са избягали в Ирак само за седмица и че няколко бежански лагера са препълнени с хора. Досега в Ирак се намираха 228 хил. бежанци от сирийската война.

Офисът за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA) съобщи, че военната операция на Турция, започнала на 9 октомври значително е влошила хуманитарната ситуация в региона. За две седмици повече от 176 хил. сирийци, включително 80 хил. деца, са били прогонени от домовете си и е разрушена гражданска инфраструктура.

САЩ замрази банковите сметки на членове на турското правителство и възможността да сключват сделки в Съединените щати на 14 октомври. ЕС не успя да постигне съгласие за налагане на санкции на Турция след началото на военната операция "Извор на мира" в Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG