Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп отмени американските санкции срещу Турция


Деца от пограничния сирийски град Тел Абяд напускат района
Деца от пограничния сирийски град Тел Абяд напускат района

Американският президент Доналд Тръмп обяви в сряда вечер, че е наредил отмяната на санкциите срещу Турция заради нахлуването в Северна Сирия.

Той заяви, че примирието между турската армия и сирийските части вече е постоянно и изтъкна, че споразумението за прекратяване на огъня го е убедило да оттегли ограниченията.

Това стана няколко часа, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви след среща с руския президент Владимир Путин в Сочи, че „няма нужда“ да подновява офанзивата си в североизточната част на Сирия, тъй САЩ са го информирали, че кюрдските бойци са се изтеглили от зоната. Ердоган и Путин се договориха и Русия да участва в охраната на 30-километровата зона за сигурност в северна Сирия.

Говорейки в Белия дом, Тръмп определи примирието като „голям пробив“, договорен от вицепрезидента Майк Пенс и съобщи, че е наредил на финансовия секретар Стивън Мнучин да отмени санкциите „освен, ако не стане нещо, което не харесваме“.

„Безброй животи сега са спасени като резултат от нашите преговори с Турция, резултат, постигнат без капка американска кръв: без ранени, никой прострелян, никой убит“, заяви Тръмп, добавяйки, че в близко време ще се срещне с Ердоган.

Изявлението на Тръмп идва на фона на продължаващата подготовка в американския конгрес на пакт от санкции срещу Турция заради нападението над заселените с кюрди територии.

Кюрдите, които помагаха на САЩ във войната срещу „Ислямска държава“, се почувстваха изоставени от Тръмп, чиято политика създаде възможност за Русия да придвижи частите си в региона, от която тя се възползва, пише Ройтерс. Остава нерешен и въпросът за бойците на „Ислямска държава“, намиращи се в затвори на сирийските кюрди.

Агенцията цитира високопоставен служител на администрацията на Тръмп, според когото повечето бойци на „Ислямска държава“ са останали в зад решетките, и само малък брой от тях са успели да избягат. Турция е отговорна да ги залови, казал той.

Междувременно Върховният комисариат за бежанците към ООН съобщи, че 7000 сирийски кюрди са избягали в Ирак само за седмица и че няколко бежански лагера са препълнени с хора. Досега в Ирак се намираха 228 хил. бежанци от сирийската война.

Офисът за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA) съобщи, че военната операция на Турция, започнала на 9 октомври значително е влошила хуманитарната ситуация в региона. За две седмици повече от 176 хил. сирийци, включително 80 хил. деца, са били прогонени от домовете си и е разрушена гражданска инфраструктура.

САЩ замрази банковите сметки на членове на турското правителство и възможността да сключват сделки в Съединените щати на 14 октомври. ЕС не успя да постигне съгласие за налагане на санкции на Турция след началото на военната операция "Извор на мира" в Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG