Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агентката на Русия Мария Бутина излезе от затвора в САЩ и се върна в Москва


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова (вляво) беше сред посрещачите на Мария Бутина.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова (вляво) беше сред посрещачите на Мария Бутина.

Руската гражданка Мария Бутина, която беше осъдена в САЩ за лобистка дейност, извършвана без регистрация, беше освободена от американския затвор и в събота се прибра в Москва, съобщи „Ройтерс“. На летището тя беше посрещната от баща си, други близки и официални лица.

В края на април 2019 г. Федералният окръжен съд във Вашингтон осъди Бутина на година и половина лишаване от свобода. Размерът на наказанието беше обусловен от споразумението, което Бутина сключи с прокурора. Към времето на произнасяне на присъдата тя вече беше излежала част от наказанието.

Бутина беше призната за „нерегистриран агент на чуждестранно правителство на територията на САЩ“. Формално обвинение в шпионаж не беше повдигано, напомня Радио Свобода.

Москва определи нейната присъда като „политическа поръчка“, а споразумението – като принудително самообвинение, предизвикано от „тежките условия в ареста и заплахите за огромна присъда“. Според Русия Бутина е била „осъдена само заради това, че е гражданка на Русия“.

В присъдата на Бутина беше записано, че тя е изпращала информация от САЩ в Русия „в момент, в който Русия се е месила в изборите в САЩ.

Мария Бутина е основателка на руското движение „Право на оръжие“. През 2016 г. тя пристига в САЩ със студентска виза, а през юли 2018 г. е арестувана. Правни документи и медийни публикации сочат, че тя е свързана с влиятелни хора в Москва и консервативни кръгове в САЩ, близки до президента Тръмп.

Бутина се озовава в полезрението на ФБР като помощник на Арександър Торшин, който на свой ред е заподозрян за намесата на Русия в американския изборен процес. Торшин, който първоначално беше депутат в Съвета на федерацията, а след това – заместник-председател на Банката на Русия, е пожизнен член на американската асоциация по стрелба (NRA). Той е помагал на Бутина да създаде руската обществена организация „Право на оръжие“.

През 2013 г. Бутина се запознава в Москва с Пол Ериксън – американски лобист с влияние сред консервативните кръгове в САЩ и в ръководството на NRA. Според обвинението две години по-късно Бутина, Ериксън, Торшин и още едно лице са влезли в сговор под ръководството на Торшин и без да уведомяват министъра на правосъдието на САЩ.

През април 2015 Торшин и Бутина са пътували до САЩ, където са се срещали с представители на Федералния резерв на САЩ и с ръководството на министерството на финансите, а после са участвали в конгреса на NRA в Нашвил, където Бутина се е запознала с Доналд Тръмп – младши. През декември същата година Бутина участва в организацията на посещението на NRA в Русия. Делегацията се среща с вицепремиера Дмитрий Рогозин.

През май 2016 г. Торшин участва в конгреса на NRA в Луисвил, където Ериксън му урежда среща с Доналд Тръмп младши. Срещата с Доналд Тръмп баща тогава е поискана, но така и не се осъществява.

Месец по-късно Бутина пристига в САЩ със студентска виза, но паралелно със следването си и заедно с Торшин влиза във връзка с влиятелни лица, „с цел да прокара дневния ред на Руската федерация“. В това число, тя организира руското участие в Националната молитвена закуска през февруари 2017 г., на която традиционно присъства президентът на САЩ. Няколко седмици по-рано ФБР я е засекло в среща с руски дипломат, подозиран в шпионаж и изгонен от САЩ заедно с 59 други руски дипломати в отговор на отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG