Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агентката на Русия Мария Бутина излезе от затвора в САЩ и се върна в Москва


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова (вляво) беше сред посрещачите на Мария Бутина.

Руската гражданка Мария Бутина, която беше осъдена в САЩ за лобистка дейност, извършвана без регистрация, беше освободена от американския затвор и в събота се прибра в Москва, съобщи „Ройтерс“. На летището тя беше посрещната от баща си, други близки и официални лица.

В края на април 2019 г. Федералният окръжен съд във Вашингтон осъди Бутина на година и половина лишаване от свобода. Размерът на наказанието беше обусловен от споразумението, което Бутина сключи с прокурора. Към времето на произнасяне на присъдата тя вече беше излежала част от наказанието.

Бутина беше призната за „нерегистриран агент на чуждестранно правителство на територията на САЩ“. Формално обвинение в шпионаж не беше повдигано, напомня Радио Свобода.

Москва определи нейната присъда като „политическа поръчка“, а споразумението – като принудително самообвинение, предизвикано от „тежките условия в ареста и заплахите за огромна присъда“. Според Русия Бутина е била „осъдена само заради това, че е гражданка на Русия“.

В присъдата на Бутина беше записано, че тя е изпращала информация от САЩ в Русия „в момент, в който Русия се е месила в изборите в САЩ.

Мария Бутина е основателка на руското движение „Право на оръжие“. През 2016 г. тя пристига в САЩ със студентска виза, а през юли 2018 г. е арестувана. Правни документи и медийни публикации сочат, че тя е свързана с влиятелни хора в Москва и консервативни кръгове в САЩ, близки до президента Тръмп.

Бутина се озовава в полезрението на ФБР като помощник на Арександър Торшин, който на свой ред е заподозрян за намесата на Русия в американския изборен процес. Торшин, който първоначално беше депутат в Съвета на федерацията, а след това – заместник-председател на Банката на Русия, е пожизнен член на американската асоциация по стрелба (NRA). Той е помагал на Бутина да създаде руската обществена организация „Право на оръжие“.

През 2013 г. Бутина се запознава в Москва с Пол Ериксън – американски лобист с влияние сред консервативните кръгове в САЩ и в ръководството на NRA. Според обвинението две години по-късно Бутина, Ериксън, Торшин и още едно лице са влезли в сговор под ръководството на Торшин и без да уведомяват министъра на правосъдието на САЩ.

През април 2015 Торшин и Бутина са пътували до САЩ, където са се срещали с представители на Федералния резерв на САЩ и с ръководството на министерството на финансите, а после са участвали в конгреса на NRA в Нашвил, където Бутина се е запознала с Доналд Тръмп – младши. През декември същата година Бутина участва в организацията на посещението на NRA в Русия. Делегацията се среща с вицепремиера Дмитрий Рогозин.

През май 2016 г. Торшин участва в конгреса на NRA в Луисвил, където Ериксън му урежда среща с Доналд Тръмп младши. Срещата с Доналд Тръмп баща тогава е поискана, но така и не се осъществява.

Месец по-късно Бутина пристига в САЩ със студентска виза, но паралелно със следването си и заедно с Торшин влиза във връзка с влиятелни лица, „с цел да прокара дневния ред на Руската федерация“. В това число, тя организира руското участие в Националната молитвена закуска през февруари 2017 г., на която традиционно присъства президентът на САЩ. Няколко седмици по-рано ФБР я е засекло в среща с руски дипломат, подозиран в шпионаж и изгонен от САЩ заедно с 59 други руски дипломати в отговор на отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG