Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джонсън прие отлагането на Брекзит, а парламентът му отказа предсрочни избори


Борис Джонсън за пореден път загуби вот в британския парламент
Борис Джонсън за пореден път загуби вот в британския парламент

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън уведоми Европейския съюз, че приема предложената нова отсрочка за Брекзит, но поиска от Брюксел изрично да подчертае, че няма вариант за ново отлагане. В понеделник вечер той претърпя и поредна загуба в парламента, като предложението му за предсрочни избори на 12 декември не събра подкрепа, съобщи БиБиСи.

В първия ден от седмицата председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Лондон получава нова отсрочка за напускането на ЕС. Предложението бе свързано с т.нар. „flextention” – гъвкаво удължаване на срока, в който Великобритания може да излезе от ЕС веднага щом парламентът одобри, договорената между Брюксел и Джонсън сделка.

По време на борбата си за министър-председател и лидер на Консервативната партия през юли, основното обещание на Джонсън беше, че ще изведе страната от ЕС с или без сделка на 31 октомври.

„Обещавам да излезем от ЕС на Хелоуин, на 31 октомври“, каза тогава той.

В понеделник премиерът понесе и нова загуба в парламента. Британските депутати отхвърлиха неговото искане за предсрочни избори на 12 декември, като не бе постигнато необходимото мнозинство от две трети. Резултатът от това гласуване бе предизвестен тъй като от Шотландската национална партия и либералдемократите поискаха гаранции за това, че Брекзит няма да бъде осъществен преди предсрочния вот и поискаха предложението на Джонсън да бъде окончателно изтеглено.

Във вторник се очаква премиерът отново да опита да внесе законопроект, който залага дата на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG