Връзки за достъпност

Извънредни новини

Томислав Дончев: Който иска касиране на изборите, да се обърне към съда


Томислав Дончев
Томислав Дончев

„Който има намерение да касира изборния резултат, да се обърне към българския съд", коментира вицепремиерът и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев заявката на инициативния комитет, който издигна Мая Манолова.

По думите му на този вот се е утвърдило като норма парламентарно представени политически сили да се крият зад инициативни комитети. Той отбеляза, че МВР и прокуратурата работят по сигнали за купуване на гласове, но по-интересно било кой и откъде е взел парите. „Изборите свършиха - няма нужда от повече пропаганда, време е за работа и анализи“, каза той.

Дончев каза, че „ако трябва да се следва логиката на опозицията, ГЕРБ би трябвало да изрази недоволство от начина на организация на изборите в Русе, Разград, Ямбол“, където кандидатите на ГЕРБ загубиха изборите. По думите му на местните избори е имало много „бецпринципни“ коалиции срещу ГЕРБ. „Играха срещу нас и единственото, което ги обединяваше, беше, че бяха срещу нас.“

От ГЕРБ отчетоха успех на изборите и увеличаване на подкрепата за формацията. „През 2015 г. ГЕРБ имаше 130 кметове на общини. От тях 22 бяха на областни центрове. През 2019 г. ГЕРБ вече има 140 кметове. От тях 17 са кметове на областни градове. По отношение на представителството в общинските съвети в 163 общини ГЕРБ е първа политическа сила“, каза административният секретар на партията Цветомир Паунов на пресконференция.

„Разбира се, когато загубиш изборите, винаги търсиш оправдание извън себе си, без да направиш точен и ясен анализ на собственото ти представяне, на собственото ти поведение по време на кампанията. Това обикновено е поведение на губещия, който търси всякакво оправдание“, коментира той.

Той също видя „всякакви форми на безпринципни обединения срещу ГЕРБ“ по време на кампанията. „Това е решение на политически формации, които погазиха всички принципи и се скриха зад угодното наименование "граждани".“

От софийската структура на ГЕРБ твърдят, че в столицата купеният вот не може да обръща резултат. За ромския вот цитираха данни от протоколи на ЦИК, според които Мая Манолова е удвоила резултата си на балотажа в кварталите „Христо Ботев“, „Факултета“ и „Филиповци“. Абсурдно е и твърдението на инициативния й комитет за социологическа завера в изборния ден по отношение на резултатите от балотажа, категоричен беше Елен Герджиков, цитиран от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG