Връзки за достъпност

Извънредни новини

И посланикът на САЩ в ЕС потвърди, че Тръмп е искал от Украйна конкретни разследвания


Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд
Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд

Посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд е казал на представител на украинската власт, че Вашингтон вероятно няма да отпусне обещаните 400 млн. долара помощи за отбрана, ако не започне разследванията, искани от Доналд Тръмп. Това заяви Съндланд по време на изслушване в Камарата на представителите в американския Конгрес.

„Изпращането на американска помощ вероятно няма да се случи, докато Украйна не направи публично изказване против корупцията, за което от няколко седмици говорим“ е казал Съндланд на един от съветниците на президента Володимир Зеленски.

В края на октомври Съндланд свидетелства пред разследващите конгресмени, но сега предоставя нова информация, след като, по негови думи, паметта му "се е освежила".

Той е поредният свидетел, чийто показания подкрепят първоначалната версия, която бе разкрита от източник в Белия дом. В се твърдеше, че по време на телефонен разговор през юли Доналд Тръмп е притискал Зеленски да започне разследване срещу Хънтър Байдън, син на един от кандидатите за президент на демократите, Джо Байдън. След публикацията на „Уолстрийт джърнъл“, от която започна скандалът, самият Тръмп призна, че е говорил за Байдън със Зеленски и е заявил, че не иска „хора като вицепрезидента Байдън и сина му“ да допринасят за корупцията в Украйна.

Разкритията доведоха до започване на разследване, което може да доведе до процедура по импийчмънт срещу настоящия президентт. Самият Тръмп и представители на неговата администрация многократно заявиха, че държавният глава няма вина, а разследването, водено в доминираната от демократите Камара на представителите, е „опит за държавен преврат“.

По разследването вече свидетелства изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, който също потвърди, че е знаел за условието, поставено пред Зеленски. В началото на октомври пък бяха публикувани имейли, разменени между служители в дипломатическата мисия на САЩ в Киев, от които става ясно, че на украинския президент е било предложено и посещение във Вашингтон стига да „стигне до дъното“ в разследването срещу Хънтър Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG