Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп оказал натиск върху Украйна да разследва Байдън, свидетелства американски дипломат


Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър
Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър

Високопоставен американски дипломат свидетелства, че президентът Доналд Тръмп е поискал от украинския си колега Володмир Зеленски да разследва сина на конкурента му в изборите през 2020 г. Джо Байдън в замяна на военна подкрепа и посещение в Белия дом. Новият свидетел срещу американския държавен глава е Уилям Тейлър - временно изпълняващият ролята на посланик в Украйна, който говори пред три комисии в американския конгрес, съобщи Ройтерс.

По време на изслушването си Тейлър каза, че за всичко, което Зеленски е искал от Тръмп, включително военната помощ, е било поставено условие украинският президент да обяви публично, че ще започне разследване срещу енергийна компания, свързана със сина на кандидата за президент от Демократическата партия Джо Байдън - Хънтър.

Американският дипломат каза съшо, че е получил информация за това лично от посланика на САЩ в ЕС Гордън Сондланд през септември. В свидетелството си пред конгреса Тейлър описва и сериозното притеснение на новата украинска администрация, която се е чувствала въвлечена във вътрешните дела на САЩ. По време на изслушването си в конгреса той проследи развитието на отношенията между САЩ и Украйна в периода май-юли 2019 г. и изтъкна важните промени, които са настъпили и как те свидетелстват за желанията на Тръмп да оказва влияние.

След като Тейлър говори пред Конгреса говорителят на Белия дом Стефани Гришъм определи думите на дипломата като "тройни слухове" и подчерта, че Тръмп "не е направил нещо нередно".

В края на септмеври от Камарата на представителите на САЩ, която се контролира от демократите, обявиха, че започват разследване за това дали има достатъчно основания Доналд Тръмп да бъде подложен на процедура по импийчмънт. Основен мотив за започналото разследване бе телефонното обаждане, проведено между американският дъжавен глава и Зеленски в края на юли.

От своя страна Тръмп отрече да е изнудвал украинския си колега и окачестви процедурата за импийчмънт като „опит за държавен преврат“. В същото време Зеленски отрече америсканският държавен глава да е оказвал натиск за разследване срещу сина на Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG