Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заговор за убийство, обвинения в содомия и малко отрова. Игра на тронове в грузинската църква


Колаж с лицата на премиера Гиорги Гахария, Бидзина Иванишвили и патриарх Илия II
Колаж с лицата на премиера Гиорги Гахария, Бидзина Иванишвили и патриарх Илия II

Първо беше свещеникът, който бе осъден по твърдения, че е планирал да отрови високопоставен член на църковната управа. След това се появи друг свещеник, който твърдеше, че министър-председателят на Грузия, заедно с бизнесмен-милиардер, са искали да убият почитания водач на църквата.

Не забравяйте също и свещеника, който почти се сби с други свещенослужители. Същият богослужител обвини лидера на църквата по телевизията, че е „обладан от греха на педерастията и содомията“.

Голяма драма и слаба политика. Така експерти определят ситуацията, която се развива в последно време в Грузинската православна църква.

„Това, което се случва в момента, мога да определя като най-големия скандал в историята на Грузинската православна църква“, казва пред Свободна Европа Мириан Гамрекелашвили - учен, който работи в Мюнхен.

В малката южнокавказка държава православната църква отдавна играе голяма роля не само в обществото, но и в политическия живот.

Грузинският патриарх Илия II
Грузинският патриарх Илия II

Обновяването на грузинската църква след падането на съветския режим се свързва основно с личността на дългогодишния ѝ лидер Католикос-Патриарх Илия II. 86-годишният патриарх оглавява църквата от 42 години. Той поема поста цели 15 години преди падането на комунизма. Повече от 80% от 3,7-милионното население на Грузия се определя като православни християни, което безспорно дава голямо влияние на Илия.

Политическият скандал, който назрява през последните години, отчасти се дължи на отправени обвинения в корупция, както и на голямото богатство, което църквата е събрала без никаква прозрачност и контрол.

Всичко това достигна своята кулминация преди две седмици с публично обвинение, отправено от един от най-високопоставените духовници, архиепископ Якоб Якобишвили.

В телефонно обаждане до една от местните телевизии на 26 октомври Якобишвили обвини министър-председателя Гиорги Гахария в заговор за убийството на Илия.

Якобившили заяви също, че властите са се опитвали да го въвлекат в опитите Илия да бъде принуден да абдикира, но впоследствие са решили, че е най-добре лидерът на църквата да бъде убит. Той също така обвини и Бидзина Иванишвили, милиардер-бизнесмен с голямо влияние в грузинската политика, че тайно е финансирал плана за покушение.

Гахария определи обвиненията за „глупави“ и заяви, че подобни срещи и разговори никога не са били водени.

„Тези, които са неспособни да контролират егото си, поставят нашето настояще и бъдеще под риск. Това е абсолютно недопустимо и съм сигурен, че всеки гражданин днес би застанал на страната на нашия патриарх“, написа Гахария в обръщение във Фейсбук.

Министър-председателят на Грузия Гиорги Гахария
Министър-председателят на Грузия Гиорги Гахария

В телефонното обаждане до телевизията, Якобишвили уточнява, че заговорът е бил обсъждан по време на среща, на която той е присъствал през 2016 г. в офиса на тогавашния министър-председател Гиорги Квирикашвили. На нея са били още високопоставен служител на службите за сигурност заедно с Гахирия, който тогава ръководи икономическата политика на правителството.

Докато някои неглижират обвиненията, наричайки ги ужасяващи и неоснователни, Якобишвили не спира да ги повтаря в поредица от медийни изяви.

Квиркишвили също охтвърли отправените обвинения.

В свидетелствата си Якобишвили твърди, че по време на срещата от 2016 г., правителството е взело решение и за наследник на Илия, а в случай на отстраняване - за негов заместник. По негови думи това е трябвало да бъде архиепископ Шио Муджири.

По думите на Якобишвили, Муджири е бил избран заради близостта си с Руската православна църква и Русия. Това обвинение е тежко, тъй като отношението към Русия в грузинското общество е доста враждебно след войната през 2008 г.

На 3 ноември лидерът на управляващата партия „Грузинска мечта“ и бивш министър-председател Бидзина Иванашвили, който по-рано отказа коментар по събитията, се срещна с патриарх Илия. След тяхната среща от канцеларията на Илия излязоха с изявление, че двамата са обсъдили последните събития „които са довели до безотговорни обвинения срещу патриарха и са предизвикали голяма тревога в обществото“.

„Подобни безумни действия не са просто атака срещу църквата, но са насочени като цяло срещу държавата“, се казва още в съобщението.

Подобни събития не се случват за първи път в Грузинската църква

Върховният синод на Грузинската църква през 2017 г.
Върховният синод на Грузинската църква през 2017 г.

Обвиненията на Якобишвили подновиха дискусиите около спорния арест и последвало разследване срещу друг свещеник през 2017 г., което слиса грузинците.

Тогава архиепископ Гиоргия Мамаладзе беше арестуван на летището в Тбилиси, малко преди да се качи на полет за Берлин. Властите обявиха, че в багажа му е бил открит цианид, а прокурорите разкриха, че в дома му са открили нерегистрирани оръжия и амуниции. В същото време Илия бе хоспитализиран в Германия по неназовани причини.

Мамаладзе изпълнява функцията на началник на отдела по имотите на църквата, контролирайки стотици енории.

Първоначално прокурорите обвиниха Мамаладзе в заговор за убийството на Илия, но няколко дни по-късно промениха твърдението си, заявявайки, че целта е била личният секретар на патриарха – Шорена Тетруашвили.

През септември 2017 г. Мамаладзе бе признат за виновен и осъден на девет години затвор.

Дни след ареста на Мамаладзе грузинска телевизия публикува писмо, написано от осъдения свещеник, което е било адресирано до Илия. В него той обвинява лидерите на църквата в това, че контролират огромна мрежа, занимаваща се с подкупи, корупция и присвояване на имоти.

Истинността на писмото така и не бе разследвана, а лидерите на църквата отхвърлиха обвиненията.

Драмата в Синода

Обвиненията на Якобишвили накараха синода на църквата да свика извънредно събрание на всички 47 митрополити за пръв път след повече от година.

На събранието, което се състоя на 31 октомври, единодушно гласуваха искане към президента Саломе Зурабишвили да амнистира Мамаладзе заради семейството и влошеното му здраве.

Тогава Илия заяви, че никога не е търсил наказание за никого и че събранието е затова, за да могат всички да си помогнат.

Това обаче не бе най-голямата драма по време на събранието.

Тогава Синодът гласува и изключването на свещеника-ренегат, Петре Цаава.

Метрополит Петре Цаава
Метрополит Петре Цаава

Цаава е трън в очите на църквата от години. През годините той многократно се е сблъсквал с висшия клир по много въпроси, един от които е неговото управление на официалния телевизионен канал на църквата, а и защото не веднъж е повдигал въпроса за корупцията в духовната организация. Той е отправял и лично обвинение към Илия за огромното богатство, с което се е сдобил.

Много от духовниците заявиха след събранието, че почти се е стигнало до бой, като се е наложило Илия да бъде пазен от други свещеници. В крайна сметка Цаава не бе лишен от сана си, но му бе наредено да излежи наказание в манастир. Той също така е получил заплаха за отлъчване от църквата, ако продължи да говори.

Цаава обаче излезе със заявление по една от грузинските телевизии, което гласеше:

„Днес, Светият синод и лично неговият лидер Патриарха, взеха безпрецедентно решение, мисля, че той взе несправедливо решение като ме понижи. Мисля, че това беше вследствие на разкритието ми за греховете содомия и педерастия, вършени в рамките на грузинската православна църква. Хората имат патриарх, обладан от педерастия и содомия, който стои начело на Светия синод“, каза тогава Цаава.

По думи на учения Мириан Гамрекелашвили обвинението на Цаава е разклатило консервативното грузинско общество. Той сравни неговите разкрития с 95-те тезиса, публикувани от Мартин Лутер през 16 век, които довеждат до Реформацията в римокатолическата църква.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG