Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испанското правителство разполага хиляди полицаи в Каталуния заради изборите


На протестите в Каталуния през октомври се стигна и до насилие
На протестите в Каталуния през октомври се стигна и до насилие

Правителството на Испания планира да разположи многочислени части на службите за сигурност в Каталуния заради предстоящите в неделя парламентарни избори в страната, предаде ДПА.

По данни на „Ел Паис“, освен регионалната каталунска полиция, която наброява осем хиляди души, за сигурността ще се грижат още 4500 служители от националната полиция и цивилната гвардия.

В последните месеци в Каталуния се провеждат редовни многохилядни протести по повод присъдите срещу лидерите на сепаратисткото движение, които се бореха за отделянето на областта от Испания. На много от събитията се стигна и до насилие.

В средата на октомври Испанският върховен съд постанови присъди на девет от водачите на каталунските сепаратисти. Те бяха осъдени на между 9 и 13 години затвор, а обвиненията им бяха за заговор срещу властта.

Изборите в неделя са вторите за тази година и трети в рамките на последните четири, след като през 2015 г. Испания изпадна в парламентарна криза. В този период на власт идваха само правителства на малцинството, които не успяваха да изпълнят до край мандатите си. Очаква се на предстоящият вот победители, както през април 2019 г., да бъдат социалистите на Педро Санчес, но той отново ще трябва да търси коалиция с някоя от останалите партии, за да постигне мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG