Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Кипър отнемат 26 гражданства, дадени срещу инвестиции


Получаването на гражданство срещу инвестиции в Кипър е популярно сред руските бизнесмени като Олег Дерипаска и Дмитрий Риболовлев
Получаването на гражданство срещу инвестиции в Кипър е популярно сред руските бизнесмени като Олег Дерипаска и Дмитрий Риболовлев

Властите в Кипър започнаха процедура по отнемането на гражданствата на 26 чужденци, които са получили местни паспорти в замяна на инвестиции в икономиката на страната, съобщи „Радио Свобода“, като се позова на вътрешния министър на страната Константинос Петридис. Става дума за хора, които са се възползвали от политиката по издаване на т. нар. „златен паспорт“. Сред 26-мата са деветима руснаци и техните семейства, осем граждани на Камбоджа, петима от Китай, двама от Кения, един от Иран и един от Малайзия, каза вътрешният министър. Към момента той отказа да изнесе имената на потърпевшите, с изключение на това на малайзийския финансист Джо Лоу, който е подсъдим по дело за кражба на над 4.5 млрд. долара.

Всички 26 човека са получили паспорти през програмата за инвестиции в икономиката на страната. Тя задължава всеки желаещ да получи транспорт да инвестира минимум 2.5 млн. евро в Кипър. Досега по тази схема, която бе въведена през 2013 г., гражданства са получили над 4 000 чужденци. Тя е довела до инвестиции за над 7 млрд. и 800 млн. евро, което значително помогна за спасяването на страната от банкрут.

Програмата „златен паспорт“ е много популярна сред руските бизнесмени. Чрез нея с кипърско гражданство са се сдобили олигархът Олег Дерипаска, бившият собственик на Уралкали Дмитрий Риболовлев, съсобственикът на Евраз Александър Абрамов, както и съсобственикът на летището Шереметиево Александър Пономаренко.

Тази схема е критикувана от европейските власти, като според тях по този начин се избягва плащането на данъци.

Досега не е бил изяснен критерият, по който са раздавани "Златните паспорти" и това често е водило до грешки, посочва "Ройтерс". Преди време агенцията публикува свое разследване, посочило, че с такива паспорти са се снабдили приближените на камбоджанския премиер Хун Сен, платили милиони за тази придобивка. Жителите на Камбоджа живеят с по 3 долара на ден, сочи анализ на Азиатската банка за развитие.

България също е една от страните, които дават гражданство срещу инвестиции. В началото на годината стана ясно, че осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход са получили български паспорти срещу инвестиции, които обаче впоследствие не са били направени. Въпреки наличната информация за техните нарушения, процедурата по отнемането на гражданство все още тече. Сред всички 40 000 души, които бяха проверявани за начина, по който са получили българско гражданство, се оказа и съпругата на първия вицепрезидент на руската банка ВТБ – Галина Улютина, която не поддържа инвестициите, заради които е получила паспорт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG