Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Питат бавно". Защо установени нарушители все още са с български паспорти


Bulgarian customs officer
Bulgarian customs officer

Повече от половин година държавата се кани да отнеме гражданствата на лъжеинвеститори, както и натурализирани вече чужденци, които не са имали основания да се сдобият с български документи, но всъщност не го прави. Това показва поредната проверка на Свободна Европа в отговорните за това институции.

Същите осем души

Става въпрос за осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, които обаче не са извършени. Осемте души бяха установени в рамките на проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с "продаване" на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил корупционна мрежа за продажба на български паспорти.

Проверката обхвана 40 000 души. Сред тях се оказа и съпругата на първия вицепрезидент на руската ВТБ – Галина Улютина. Според проверката на службите у нас тя не поддържа инвестицията си, заради която е получила европейски документи.

Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров се възползва от законовото си правомощие също да поиска отмяна на натурализацията й. Той стори това за още няколко чужденци, за които пък се оказа, че прокуратурата знае, че са взели паспорти с фалшифицирани документи още от 2009 г.

Сред исканията за отмяна на прокуратурата е и казахстанецът Каир Рахимов, който обаче седмици след искането на Цацаров показа пред Свободна Европа документ, че няма друго гражданство, освен българското.

В случай, че дадено лице няма друг паспорт, според българския закон натурализацията му не може да бъде отнета. Така дори и да се докаже, че отпускането на българските документи е станало в нарушение на правилата, те не могат да бъдат отнети.

Два пъти над срока

Междувременно от Министерството на правосъдието обясниха, че процедурата по отнемане на натурализациите още тече. Те първо трябва да преминат през Съвета по гражданство, а едва след това през президенството. "Към момента текат процедури по проверка за липса или наличие на други гражданства на посочените лица, за да бъдат изпълнени законовите изисквания. С проверката са ангажирани компетентните институции, извън МП", обясниха от ведомството.

Това означава, че шести месец ДАНС и Министерството на външните работи проверяват дали лицата, за които са установени нарушения при получаването на български паспорти, имат друго гражданство.

По закон процедурата за отмяна на натурализация трае три месеца. Затова е напълно необяснимо защо проверка, която е калкулирана във въпросния срок, отнема два пъти повече време.

Каква е целта?

Неофициално представители на изпълнителната власт твърдят, че със забавянето на процедурата се увеличава възможността лицата да се откажат от паспортите си в другите си държави и така да осуетят отнемането на българските документи.

"Ако питате защо се бавят, ще ви обясняват, че процедурата е тромава. Процедурата обаче е справка – България пита съответната държава дали лицето Х е неин гражданин. А съответната държава отговаря", обясняват от администрацията. "Кореспонденцията е елементарна и не изисква разследване на ДАНС. Най-вероятно това се прави за съзнателно забавяне", смятат запознати. Според тях администрацията "пита бавно", за да може през това време заинтересованите да се откажат от другите си гражданства и да останат само с български.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG