Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още двама мними инвеститори


Главният прокурар Сотир Цацаров
Главният прокурар Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство на египтянин и пакистанец, съобщи БНР. Причината е, че не са изпълнили задълженията си за инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство.

Става дума за родения в Кайро Магди Мохеб Камил Кассабгуи и пакистанеца Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани. Сигналът до главния прокурор е подаден от ДАНС. Ръководителят на държавното обвинение е изпратил писма до правосъдния министър, с които настоява да се отнемат българските гражданства на чужденците.

Това са поредните случаи на придобито гражданство на основание обещание за инвестиции, за които става ясно, че не са направени.

В края на юни Сотир Цацалов поиска отнемане на българското гражданство на трима руснаци и един казахстанец. Два от случаите, при които са открити нарушения са част от разследвания на Свободна Европа. Става дума за казахстанецът Каир Рахимов и за рускинята Галина Улютина, която е съпруга на вицепрезидента на ВТБ Юрий Соловьов.

Проверка на Свободна Европа от началото на седмицата показа, че по тези казуси е било свикано заседание на Съвета по гражданство след като Цацаров е изпратил писмата си до правосъдния министър. След заседанието обаче не са последвали мерки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG