Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътуване из ЕС с фалшифицирани паспорти? Може, и още как


Чужденците, за които от девет години се знае, че са с фалшиви документи, все така имат български паспорти и могат да пътуват безпрепятствено в Европейския съюз, показва проверка на Свободна Европа.

Повече от две седмици представителите на Съвета по гражданството към Министерството на правосъдието не успяват да направят предложение за отнемане на гражданството на тримата руснаци и един казахстанец, както поиска в края на месец юни главният прокурор Сотир Цацаров. Двама от тях не са поддържали инвестициите, които са се ангажирали да направят срещу българските паспорти, а другите двама са фалшифицирали документите, на чието основнание са получили натурализация.

Бездействието

На 28 юни стана ясно, че ръководителят на държавното обвинение е изпратил писма до правосъдния министър, с които настоява да се отнемат българските гражданства на чужденците. Веднага след това е било свикано заседание на Съвета по гражданство, от което не е последвало нищо. Няма и отговор на въпроса защо мерки не са предприети.

По информация на Свободна Европа ресорният зам-министър Десислава Ахладова, която е и ръководител на съвета, е излязла в отпуск веднага след кореспонденцията с прокуратурата.

Случаите са фрапиращи, защото документите по тях свидетелстват за нарушение, търпяно 9 години. Още от 2010 година се знае, че двама души - руснакът Сергей Дружинин и казахстанецът Каир Рахимов - са получили български документи с фалшифицирано министерско предложение.

Историята

В края на юни 2010 г. прокуратурата открива фалшив печат на Министерството на транспорта и молбите на двама чужденци за българско гражданство. Документите са намерени по време на обиск в пловдивското село Брестник по разследване за подкуп. Какви са фактите около въпросното производство не е ясно. Ясно е обаче, че до юни 2019 година по случаите не се прави нищо, въпреки че имената и на двамата са известни още тогава.

Ясно е също и друго - че през 2019 г. след медиен шум се правят постъпления за отмяна на незаконна натурализация, въпреки че за нея се е знаело почти цяло десетилетие по-рано.

За казуса „Рахимов“ разказа Свободна Европа, но месеци наред от правосъдното министерството отговаряха, че по случая се работи. Какво точно и как се работеше, остана загадка.

Също както не се знае и защо в този момент казахстанецът, който има присъда за пране на пари в родината си, и е получил българския си паспорт на базата на фалшив документ (министерско предложение за гражданство срещу инвестиции – б. а.) продължава да има паспорт, с който може да пътува из ЕС.

Коментарите

Според юристи дори е спорно дали за Рахимов и Дружинин трябва да се иска отмяна на натурализацията, както настояват от държавното обвинение.

„След като са фалшифицирани документите, с които са кандидатствали за паспорти – паспортите им следва да бъдат анулирани, а не отнемани. Такава процедура до момента обаче в България не е имало“, твърдят от МП.

И ако допуснем, че процедурата с фалшифицираните документи може да създава прецедент и това да бави администрацията, такава хипотеза не важи за другите две гражданства, които прокуратурата поиска да бъдат отменени.

Едното от тях е на съпругата на първия вицепрезидент на ВТБ Юлий Соловьов – Галина Улютина, чието име се среща в редица журналистически разследвания, свързани с пране на пари. Причината, по която главният прокурор иска отнемане на гражданството й е, че тя е поела ангажимент да направи инвестиции у нас, които така и не са се случили. Но пък паспорта си е взела именно с това намерение.

Проверката

Името на Улютина изскочи след проверката на МВР и ДАНС за раздаваните гражданства. Заради скандала в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), в края на миналата година, министър-председателят Бойко Борисов нареди проверка на над 40 000 души, получили български паспорти.

След приключването й, от ДАНС обявиха, че ще отнемат гражданствата на осем чужденци, сдобили се с наши паспорти срещу инвестиции, които обаче така и не са направили. Сред тях бе Улютина. Въпреки ангажимента на ДАНС до момента натурализациите не са отнети, показа проверка на Свободна Европа. Това се случи в средата на месец май, но после от ДАНС отново започнаха да проверяват вече извършената проверка, с което на практика спряха стартираната процедура.

Месец след това дойде и искането на главния прокуор, но Съветът по гражданство още не е направил нищо по въпроса.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG