Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследващите знаят от 9 години, че гражданства се фалшифицират


Bulgarian Passport
Bulgarian Passport

В края на юни 2010 г. прокуратурата открива фалшив печат на Министерството на транспорта и молбите на двама чужденци за българско гражданство. Имената им са Сергей Дружинин и Каир Рахимов.

Документите са намерени по време на обиск в пловдивското село Брестник по разследване за подкуп. Какви са фактите около въпросното производство не е ясно. Ясно е обаче, че Дружинин и Рахимов безпроблемно получават гражданство една година по-късно.

Ясно също и друго - че през 2019 г. след медиен шум се правят постъпления за отмяна на незаконна натурализация, въпреки че за нея се е знаело почти цяло десетилетие по-рано.

В петък от Върховната касационна прокуратура (ВКП) обявиха, че са поискали отнемане на българското гражданство на трима руснаци и един казахстанец. В два от случаите причина за исканията са неподдържани инвестици, а в другита два - документални нередности.

С нередовни документи паспорти са взели именно Сергей Дружинин и казахстанецът Каир Рахимов, за когото Свободна Европа писа, че докато е получавал натурализация е бил издирван за родината си.

Предисторията в село Брестник

Документите, които двамата подават през 2008 г. за получаване на български паспорти, преминават през всички провери на ДАНС и МВР. И по двете преписки са приложени предложения от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев.

В това за Дружинин е записано, че министърът го предлага за гражданство, тъй като е активен инвеститор у нас, от което следва, че има особени заслуги към България. По същия начин е формулирано и предложението за Рахимов. Министерските препоръки също са предмет на проверка. ДАНС не открива никакъв проблем в тях. Затова агенцията издава т.нар. „положително становище“ и двата случая се придвижват на Съвет по гражданство. По това време в закона още няма регламентирани крайни срокове и молбите са удовлетворени през 2011 г.

Междувременно, докато са текли проверките, при друга проверка на прокуратурата се установява, че подобни документи въобще не са излизали от транспортното министерство.

Още през 2009 г. в Пловдив започва разследване за подкуп. То обаче се води срещу неизвестен извършител – длъжностно лице. По това разследване през юни 2010 г. е направен обиск в пловдивското село Брестник. Тогава са "открити и иззети множество документи и други веществени доказателства, сред които правоъгълен печат гумен носител с надпис "министерство на транспорта" рег. номер, предложение от Петър Мутафчиев, министър на транспорта с изходящ номер с ръкописно изписан номер с поправка и зачерквания за Сергей Дружинин", пише в предложението на Цацаров до правосъдния министър Данаил Кирилов.

Същият е казусът и с документите на казахстанецът Рахимов. За него проверка установява дори, че номерът на преписката му съответства на заведен в Министерството на транспорта граждански договор, а не искане за гражданство.

Какво се случва с разследването за подкуп, по което се стига до изземване на печатите, не се знае. Предметите от село Брестник са отделени в друго производство. То вече е за документно престъпление, което се води от пловдивската районна прокуратура. През 2012 г. то е спряно.

Със спирането на това производство изглежда, че спира и всяко движение по случаите на руснака и казахстанецът. От проверките на случаите на Дружинин и Рахимов става ясно, че разследващите са знаели за опорочените процедури години наред. Не се е правело обаче нищо.

Колко още са фалшивите гражданства?

Не е ясно и колко още са фалшивите гражданства. За това, че вероятно са фабрикувани фалшиви министерски подписи, се предполагаше още при оповестяване на случая „Адониев“.

По закон ресорният министър, в чиято област чужд гражданин е направил или възнамерява да направи инвестиция у нас, може да го предложи за паспорт. Според документи, с които Свободна Европа разполага, Мутафчиев се оказва рекордьор за кабинета „Станишев“ по предложения за издаване на български документи на чужденци.

Още след като се разбра за случая Сергей Адониев и съпругата му, Мутафчиев обясни, че няма спомен да е подписвал предложение за гражданство на жената на руския олигарх. В последствие пред редица медии бившият министър съобщи, че си спомня да е предлагал „един или двама души за гражданство“. Според преписките в Съвета по гражданство обаче чужденците, които транспортният министър е препоръчвал, са над десет.

Пред Свободна Европа Петър Мутафчиев обясни, че не е подавал сигнал до прокуратурата, а очевидно тя се е задействала сама. Към момента не е ясно какво се случва с останалите български граждани, които са станали такива благодарение на бившия транспортен министър. „Пак повтарям, че имам спомен за едно или две предложения за гражданство. Другите какви са - не знам“, каза Мутафчиев.

Засега обаче предложенията за отнемане на база идентифициран фалшив подпис са само две, които освен всичко са били известни на разследващите девет години. И докато са били известни – документите са преминали през всички необходими проверки, засягащи националната сигурност и извършвани от ДАНС.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG