Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът задължи Столична община да съобщава за качеството на въздуха във Фейсбук


От лятото насам общината не е предприела нищо по оповестяването на данните от Изпълнителната агенция по околна среда за замъсряването с фини прахови частици на таблата на столичния градски транспорт с обяснението, че това е било технически невъзможно.
От лятото насам общината не е предприела нищо по оповестяването на данните от Изпълнителната агенция по околна среда за замъсряването с фини прахови частици на таблата на столичния градски транспорт с обяснението, че това е било технически невъзможно.

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община (СО) да даде пряк достъп, на сайта и страницата си във Фейсбук, до системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в реално време. От „Московска“ 33 ще трябва също ежемесечно да дават отчет за качеството на въздуха, колко често са били мити улиците, а до 2 месеца ще трябва да предоставят и план за засаждането на дървета през 2020 г.

В началото на юли СГС излезе с решение, задължаващо СО да започне машинно миене на улиците по два пъти в месеца между май и септември, и по веднъж месечно в останалата част на годината. От общината трябваше също да обявяват среднонощните нива на фини прахови частици на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото. Делото бе заведено от гражданското обединение „Група за чист въздух“, които заведоха колективен иск през май 2017 г.

След заседанието в понеделник стана ясно, че някои от мерките, разпоредени през лятото, не са били изпълнявани, което наложи прецизирането на определението на съда.

Мерките за почистването на улиците се разширяват, като от общината ще бъдат задължени да мият и кварталните улици. Графикът за миенето ще трябва да бъде публикуван на сайта на общината, а съдът ще изисква за всичко да се публикува и справка.

Адвокат Александър Коджабашев, който представлява ищците по колективния иск, обясни пред журналисти, че съдът вече не задължава общината да представя информация на таблата на спирките на градския транспорт. За сметка на това са наложени по-подробни мерки относно информирането на сайта на общината и пряка връзка към страницата във Фейсбук, на която трябва да бъдат публикувани данни от Европейския индекс за замърсяването на въздуха. По думи на Коджабашев от лятото насам общината не е предприела нищо по оповестяването на данните от Изпълнителната агенция по околна среда за замъсряването с фини прахови частици на таблата на столичния градски транспорт с обяснението, че това е било технически невъзможно. От общината са заявили също, че тъй като почистването на улиците се извършва от трети лица няма как да се публикува отчет за тази дейност.

Следващото заседание по делото, което продължава вече трета година, е насрочено за 17 февруари 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG