Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН призова Запада да поеме отговорност за заловените джихадистки бойци


Антониу Гутериш
Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за международно сътрудничество за решаването на проблема със заловените бойци на "Ислямска държава".

"Смятам, че тези бойци са обща международна отговорност, което ще рече, че не може просто да настояваме Ирак или Сирия "да решат проблема вместо всички". Необходима е истинска международна солидарност", подчерта Гутериш, цитиран от Франс прес.

Той направи този коментар от Париж, където участва в Парижкия форум за мир, след като в понеделник Турция започна да изпълнява заканата си да връща на западните държави бойците, които са техни граждани.

В турски затвори се намират 1200 бойци на "Ислямска държава". Първите 11 от тях бяха транспортирани до САЩ, Германия и Дания. През следващите дни се очаква да бъдат екстрадирани граждани на Франция, Ирландия и Белгия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че Анкара ще продължи да връща бойци от "Ислямска държава" в родните им страни дори държавите да ги отхвърлят. В сряда той заминава за Вашингтон за среща с американския президент Доналд Тръмп.

Кюрдските сили многократно предупредиха за опасност от ново надигане на "Ислямска държава" в резултат на предизвикания от турското настъпление хаос в района. Тези сили продължават да държат в свои затвори още хиляди чуждестранни джихадисти, а в бежански лагери - хиляди съпруги и деца на чуждестранни джихадисти.

В своя позиция външните министри на ЕС също изразиха тревога, че турската операция в Северна Сирия дава шанс на "Ислямска държава" да възстанови присъствието си в региона, откъдето беше изтласкана от кюрдите с подкрепата на американски войници. Тръмп разпореди изтеглянето на американските части, което позволи на турската армия да настъпи в Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG