Връзки за достъпност

Извънредни новини

БНТ, БНР, бТВ, Нова, Канал 3 и СКАТ ще променят закона за радиото и телевизията


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов

Работна група, създадена с нареждане на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов, ще предложи промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В нея влизат представители на БНТ, БНР, бТВ, Нова, свързаната с депутата Делян Пеевски Канал 3 и СКАТ, заедно с представител на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и на Съвета за електронни медии (СЕМ).

"Законът не е пипан от много време. Има нужда да е по-гъвкав, съобразен със съвременния свят“, каза Рашидов преди заседанието, определило състава на работната група. Според него промените в закона трябва да дадат по-голяма свобода на медиите. Самата среща в парламента не бе публично огласена и отсъстваше от дневния ред на Народното събрание.

"Капитал" отбелязва, че очакваните промени са свързани най-вече с преформулирането на модела на финансиране на държавните радио и телевизия. По време на конкурса за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който спечели поста, обяви, че БНТ е в състояние на фалит, като се очаква дефицитът в телевизията да нарасне до 71 млн. лева, което се равнява на бюджета на телевизата за 2020 г.

Сред обсъжданите идеи е и увеличаването на мандата на генералните директори на обществените медии. Подобна идея беше внесена по-рано през годината, но не беше разгледана, тъй като се изчакваше приключването на конкурсите за нови шефове на двете обществени медии.

Преди началото на заседанието Рашидов набеляза и друга евентуална цел, която може да бъде поставена пред работната група – борбата с фалшивите новини. През лятото той заедно с правосъдния министър Данаил Кирилов предлложиха евентуалното криминализиране на фалшивите новини, въпреки въздържането на редица европейски държави от подобни действия. Тогава пред Свободна Европа Рашидов заяви, че целта не е просто създаването на закон, а инициирането на „европейско законодателство по европейски стандарт“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG