Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев за втори път бе избран за главен прокурор с 20 на 4 гласа


Иван Гешев влиза на заседанието на ВСС
Иван Гешев влиза на заседанието на ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра за втори път Иван Гешев за главен прокурор. 20 от членовете на съвета го подкрепиха, 4 бяха против. Със същия резултат Гешев беше избран и на 24 октомври. След това обаче президентът Румен Радев отказа да подпише указа и върна избора на ВСС. След второто гласуване, държавният глава вече няма избор и е длъжен по конституция да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор със седемгодишен мандат.

По-рано ВСС отхвърли също с 20 на 4 гласа предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за започване на нова процедура за избор на главен прокурор. И днес събитието преминава на фона на протести и контрапротести, придружени от масирано полицейско присъствие.

Протестиращи срещу Иван Гешев
Протестиращи срещу Иван Гешев

В началото членовете на ВСС започнаха обсъждане на евентуалните следващи стъпки – дали да бъде започната нова процедура по избор на главен прокурор или да бъде прегласуван изборът на Гешев.

Иван Гешев пристига за заседанието на ВСС
Иван Гешев пристига за заседанието на ВСС

„Длъжни сме да инициираме нова процедура за главен прокурор“, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той каза също, че пленумът на ВСС трябва „да чуе“ думите на президента и да не превръща неговата роля в „нещо като нотариат, който слага печат и заверява решенията“.

Главният прокурор Сотир Цацаров призова колегите си в съвета да пристъпят към гласуване за това дали да бъде започната нова процедура по избор на главен обвинител или настоящата да продължи.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който председателства ВСС, каза, че нова процедура може да се започне само след повторно негативно гласуване.

„Повторно означава същото предложение, не различно предложение... Повторно в случая на конституционната разпоредба означава и защита на кандидата", каза Кирилов.

Последва гласуване, в което 20 от членовете на ВСС подкрепиха прегласуването на единствената кандидатура на Иван Гешев, а само четирима от тях бяха за започване на нова процедура.

Как се стигна дотук

На 24 октомври след продължило повече от 10 часа излушване, което също се проведе на фона на протест и контрапротест, Гешев бе избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за нов главен прокурор.

Президентът Румен Радев върна процедурата във ВСС с мотива, че издигането на един кандидат я е лишила от „състезателност“ и „отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“.

Подкрепящи Иван Гешев
Подкрепящи Иван Гешев

За разлика от предходното гласуване, когато пред сградата на ВСС бяха допуснати само хора, подкрепящи единствения номиниран за главен прокурор, този път там се провежда протест против избора на досегашния заместник на Сотир Цацаров. Подкрепящите Иван Гешев, които както в края на октомври отново са организирани от агенция „ПИК“, този път се събират встрани от сградата на съвета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG