Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия прие закон за задължително ваксиниране срещу морбили


От началото на годината в България са регистрирани 1000 случая на дребна шарка
От началото на годината в България са регистрирани 1000 случая на дребна шарка

Посещаването на детска градина и училище в Германия няма да е възможно без ваксина срещу дребна шарка. Това реши долната камара на германския парламент, приемайки закон, с който мярката влиза в сила от 1 март догодина, съобщи ДПА.

"Защитата от морбили е защита на децата", каза здравният министър Йенс Шпан. Той добави, че законът ще важи и за всички служители на детски градини, училища, здравни заведения и центрове за настаняване на кандидати за убежище.

Децата, които вече са записани в детска градина или училище, ще трябва до 31 юли 2021 г. да удостоверят, че са ваксинирани.

Ако родителите не успеят или не желаят да удостоверят, че децата им са имунизирани, може да им бъдат наложени глоби до 2500 евро, уточнява БТА.

Бундестагът прие мярката с 459 гласа за срещу 89 против и 105 въздържали се.

В публикувано през октомври изследване на британския институт „Сангър“ и на американския университет „Харвард“ се установява, че вирусът на дребната шарка понижава за поне 5 г. имунната защита на организма. Той повишава риска от заболяване от заразни инфекции, включително тези, срещу които е имало имунитет поради положени по-рано ваксини.

Междувременно у нас съд в Сливен постанови, че спирането на дете без положена ваксина срещу морбили, представлява дискриминация. Според решението на магистратите ако останалите деца са имунизирани, те ще имат защита, при заболяване на неваксинираните. Срещу решението се обяви Българският лекарски съюз, който смята, че решението на съда не отчита обществения интерес и поставя в риск общественото здраве.

От началото на годината в България са регистрирани 1000 случая на морбили при 4 за същия период на 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG