Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обида и заплаха към всеки съдия и гражданин". Съдии поискаха извинение от Кирилов и наказание за Гешев


Съдии от всякакви рангове и от цялата страна реагираха остро срещу поведението на правосъдния министър Данаил Кирилов и избрания за главен прокурор Иван Гешев по време на вчерашото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). В открито писмо те изразяват “дълбокото си възмущение” от двамата.

Съдиите настояват за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за "отправяне на заплахи към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева на 14 ноември 2019 г. в сградата на ВСС". Става дума за цитирания от нея разговор в коридора на съдебния съвет, в който преди повторното гласуване на кандидатурата му, Иван Гешев се е обърнал към нея с думите, че би станала чудесен общински съветник.

В писмото си съдиите обръщат внимание още на: "неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към членовете на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска в проведеното на 24 октомври заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет".

То е адресирано дo гpaждaнитe, пpeзидeнтa, пpeдceдaтeля нa Hародното събрание, миниcтъp-пpeдceдaтeля, дo Bиcшия cъдeбeн cъвeт и Инcпeĸтopaтa към него. Тe настояват още зa пyбличнo извинeниe oт Kиpилoв и Гeшeв зapaди нeдoпycтимитe изpaзи, oбиди, дeмoнcтpaтивнo пpeнeбpeжeниe ĸъм инaĸoмиcлeщи члeнoвe нa cъвeтa ĸaĸтo вчepa, тaĸa и пpи „пъpвия“ избop нa глaвeн пpoĸypop нa 24 oĸтoмвpи.

За Данаил Кирилов съдиите казват, че е използвал "недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други".

"Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт", се казва в обръщението на магистратите.

Напомняйки, че Керелска и Дишева са избрани пряко от техни колеги за членове във ВСС, съдиите заявяват: “Ние също мислим и казваме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни съдия Олга Керелска и съдия Атанаска Дишева”.

В края на писмото си те казват, че поведението на Кирилов и Гешев е “обида и заплаха както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България". Под текста засега стоят подписите на 64 съдии, като авторите уточняват, че очакват подкрепата на още техни колеги.

Това е второ публично обръщение на магистрати от цялата страна към обществото. В първото, преди два месеца те предупредиха, че има сериозна опасност правосъдието да се превърне във “фасада”. Поводът в края на септември бяха атаката срещу тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС), постановил предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG