Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чудесен общински съветник". Защо това пожелание може да звучи като заплаха


Иван Гешев по време на първата си пресконференция във ВСС като окончателно избран за нов главен прокурор
Иван Гешев по време на първата си пресконференция във ВСС като окончателно избран за нов главен прокурор

Второто заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което преди ден окончателно бе потвърден изборът на Иван Гешев за главен прокурор, бе белязано от пореден прецедент в процедурата – член на съвета директно обвини кандидата в отправяне на заплаха.

"От Вас ще излезе чудесен общински съветник", е казал Гешев на излъчената във ВСС от квотата на съдиите Атанаска Дишева, която е сред най-активните му критици. Тя твърди, че това е заплаха, имайки предвид огромните правомощия на главния прокурор.

Гешев обаче отрича да е искал да заплаши Дишева. В тази история са важни не само думите на двамата. Важни са и асоциациите, които предизвикват тези думи, както и възможността на главния прокурор да упражнява влияние в кариерното развитие на магистратите.

"Притеснена съм, разбира се"

Атанаска Дишева критикуваше процедурата, определяйки я като "режисирана". Освен това изрази мнение, че качествата на Иван Гешев не са достатъчни за бъдещия му пост.

Няколко дни преди преизбирането му, Дишева даде интервю пред БНР, в което сподели, че изпитва безпокойство какви биха били последствията от публичните ѝ позиции: "Притеснена съм, разбира се. Ако кажа друго, значи да Ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи".

Още от самото начало на заседанието на ВСС в четвъртък заедно с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Олга Керелска, също излъчена от съдиите, тримата застъпиха тезата, че Пленумът не трябва просто да прегласува номинацията на Гешев, а да проведе нова процедура. Тезата им доведе до остри спорове с мнзинството, подкрепящо Гешев.

Така се стигна и до почивката, в която бъдещият главен прокурор отправя към Дишева репликата: "Поздравявам ви, г-жо Дишева, пред Вас стои блестяща политическа кариера. От Вас ще излезе чудесен общински съветник". По собствените ѝ думи тя го е попитала дали я заплашва, при което Гешев отрекъл през смях.

"Откровена заплаха и внушение"

"Заявявам, че тълкувам това като като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия. То реферира и към друг съдия, който беше критичен. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата", заяви впоследствие пред колегите си в съвета Дишева.

Тя имаше предвид бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който бе обект на серия от проверки и в крайна сметка подаде оставка от поста, а през лятото напусна съдебната система, за да бъде избран за общински съветник в София. Той бе водач на листата на "Демократична България" – коалицията, обвинявана от Иван Гешев, че е упражнила "безпрецедентен политически натиск" върху него, въпреки че е извънпарламентарна.

Атанаска Дишева
Атанаска Дишева

"Определено мога да заявя, че ако оттук насетне бъдат приети действия спрямо моите професионална кариера и семейство, зад това ще стои лицето, което ме заплашва", декларира Дишева пред ВСС, с което предизвика неодобрителни възгласи от мнозинството в залата. Последва размяна на реплики, сред които се открои правосъдният министър Данаил Кирилов, който отбеляза, че не е разбрал дали съпругът на Дишева е успял да стане общински съветник от "Да, България".

"Бях съдия през цялата си кариера дотук. Сега съм във ВСС и когато това приключи, имам право да се върна като съдия. Затова приех изявлението му като заплаха за възможността да продължа да работя като член на ВСС и като съдия. Не знам защо намесвате съпруга ми. Аз не Ви питам имате ли съпруга и какво работи! Моят съпруг не е бил кандидат за общински съветник и от две години и половина не е член на "Да, България". Членувал е в тази партия точно 4 месеца. Приемам всичко това като заплаха за лична разправа. Не помня някой тук да се е занимавал с друг съпруг, конкубина или конкубин, или партньор, освен със съпругата на г-н Панов", репликира го Дишева.

"... аз не мога да й забраня"​

След края на заседанието Иван Гешев бе помолен да коментира разговора си с нея в коридорите на ВСС, на което той заяви, че ще го направи "с голямо удоволствие": "Трима представители на Пленума на ВСС и мога да ги кажа поименно – г-н Лозан Панов, г-жа Дишева, г-жа Керелска, изключвам г-жа Пашкунова, която изложи юридически доводи – говориха политически с почти всякаква липса на правни доводи (четиримата гласуваха "против" избора му). Затова за мен беше ясно и казах на г-жа Дишева в една от почивките, че вероятно – изказах предположение – пред нея стои една блестяща политическа кариера като общински съветник. Сега, как тя е възприела това нещо, аз не мога да ѝ забраня, но аз лично, когато приключа кариерата си на прокурор, бих се радвал да сменя кариерара си с общински съветник и не виждам нищо лошо в това. Днес г-жа Дишева видя заплаха в това, което съм казал аз, видя заплаха в това, което е казал министърът на правосъдието, видя заплаха в това, което казал г-н Цацаров – подозирам, че ако ѝ бях казал и "добър ден", пак щеше да види заплаха."

От своя страна Дишева обясни пред медиите, че "препращането към общински съветник според мен беше препращане към кариерата на един бивш вече съдия, който не мълчеше". От думите ѝ стана ясно още, че ако Гешев не е имал предвид развоя на кариерата на Методи Лалов в съдебната система, той е можел да спомене друга политическа позиция като депутат или министър, например.

"Ниска търпимост към критики"

Отношението на бъдещия главен прокурор към критиците му във ВСС и извън него не е без значение, защото той ще има правомощията да упражнява наказателна репресия върху всеки. Както неведнъж са отбелязвали Европейската комисия, Европейският съд по правата на човека, Съветът на Европа и Венецианската комисия, ръководителят на държавното обвинение в България на практика е безконтролен и има сериозно влияние във ВСС.

Лозан Панов коментира, че Гешев има "ниска търпимост към критики", които възприема като персонална атака. Подобна позиция изказа и друг член на ВСС – Красимир Шекерджиев. На предишното заседание на съвета той определи бъдещия главен прокурор като "човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко едно нападение, на което той или колегите му бъдат подложени". И предупреди, че "ако изберем главен прокурор, който отговаря реципрочно на всяко едно нападение, то тогава ние по-скоро ще произведем много войни, отколкото да доведем до работеща ситуация".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG