Връзки за достъпност

Извънредни новини

Процедура като за "Гинес". Който е срещу Гешев, "не се интересува от закона"


Иван Гешев пристига в залата за пресконференции на ВСС след повторния си избор
Иван Гешев пристига в залата за пресконференции на ВСС след повторния си избор

Процедурата, по която Иван Гешев окончателно бе избран за главен прокурор, е "безпрецедентна в рамките на ЕС, безпрецедентна в рамките на България, а подозирам, че и безпрецедентна в рамките на света". Това стана ясно от първото изявление пред медиите на бъдещия нов ръководител на държавното обвинение.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра повторно Гешев, след като президентът Румен Радев отказа преди седмица да подпише указ за назначението му, аргументирайки се с липсата на реална състезателност в конкурса. Мнозинството от съдебните кадровици, подкрепили номинацията му, предпочете директно да я прегласува, вместо да отваря нова процедура и така да даде възможност за евентуално участие и на други кандидати.

"Някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна, говори само за едно – за безпринципност"

Гешев обаче не видя проблем в този развой: "Ние спокойно можем да кандидатстваме за "Гинес" за начина, по който се провежда тази процедура. И някой да твърди, че тази процедура не е прозрачна, не е публична, не е изговорено всичко, говори само за едно – за безпринципност. За мен категорично е ясно едно – никой от тези, които атакуват моята кандидатура и въобще процедурата, не се интересува от закона и от Конституцията. Интересува се от едно – да бъде провалена процедурата и конкретният кандидат. Ето това е. А защо – всеки може да си отговори, аз имам своите отговори".

Веднага след повторното си избиране за наследник на Сотир Цацаров, той благодари на подкрепилите го 20-има членове на ВСС, че не са се поддали на "безпрецедентния политически натиск". Помолен от медиите да назове откъде идва опитът за влияние, той не посочи конкретна партия, но намекна, че има предвид извънпарламентарната "Демократична България", чието ръководство прекъсна кампанията си за местните избори, за да се включи в протестите срещу кандидатурата му.

"Имам предвид, че една партия, без да ѝ споменавам името, си прекъсна кампанията и се фокусира върху моя избор. Това е ясно, че е политически натиск", заяви Гешев, припомняйки, че Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите са изпратили на представители на ЕК становища по тази тема.

На въпрос защо обяснява с политически интереси публикациите в медии, които са критични към него като "Капитал" и "Дневник", но не назовава по същия начин поведението на изданията, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, които са позитивно настроени към личността му, той отрече да прави подобно разграничение.

"Случайно съвпадение"

"Коментирам подсъдими, не издатели", обобщи Гешев, а след като бе репликиран, че някои от въпросните подсъдими са именно издатели, той добави: "Случайно съвпадение".

По повод очаквания указ на президента Радев за назначаването му за главен прокурор, Гешев на няколко пъти подчерта, че очаква държавният глава да изпълни Конституцията както го е направил и с връщането на първоначалния избор на Пленума на ВСС.

"Очакваме президентът добросъвестно да изпълни функциите си по Конституция", добави правосъдният министър Данаил Кирилов, уточнявайки, че според него това би трябвало да се случи след от 3 до 7 дни, въпреки че в основния закон не съществува изричен срок.

"Би било един сигнал за отношението на президента за тежестта на конституционните норми"

Попитан как би определил действията на Радев, ако забави указа си повече време, Кирилов отбеляза лаконично, че това "би било един сигнал за отношението на президента за тежестта на конституционните норми".

Както Свободна Европа съобщи, сценарият, описван от източници в парламента, правителството и прокуратурата, обвързва бързото прегласуване и назначаване на кандидатурата на Гешев за главен прокурор с намерението на парламента да избере Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Срокът за издигане на кандидати за този пост изтича точно след седмица.

"Естествено е, че не съм тръгнал да мисля още за пенсиониране"

Самият Цацаров обаче засега отказва да коментира този въпрос: "Естествено е, че не съм тръгнал да мисля още за пенсиониране, но ще отговоря така – ако имам някакви намерения, тези намерения ще бъдат обявени официално и от мен, но няма да ползвам медиа, за да говори от мое име, така че това е моят отговор".

Помолен поне да учотни дали възнамерява да довърши мандата си до януари догодина или е възможно да напусне предсрочно поста на главен прокурор, подобно на предшественика си Борис Велчев, Цацаров отново избегна конкретен отговор.

"Ако имам някакви планове, а те, тези планове могат да включват и предсрочно завършване на мандата или предаване на щафета на г-н Гешев, дай Боже след произнасяне на президента, няма да го разберете от някой друг, ще го разберете по официален път или от мен."

Колкото до изказването му от предното заседание на Пленума на ВСС, че последните процедури по избори на т.нар. трима големи в съдебната власт са се случили в "две други сгради", Цацаров препрати въпросите към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Самият той коментира по-рано в заседателната зала, че преди неговия избор е водил разговори в президентството, Върховния административен съд и "Пирогов", където бе настанен след пътен инцидент. Подчерта обаче, че тогава той е бил "избиран, а не избиращ".

По аналогия с неговото изказване Цацаров коментира, че е ходил в същите сгради преди своя избор с изключение на "Пирогов". Попитан директно дали е имало политическа намеса в последните избори на главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища, той заяви: "Не, не, не, няма. Има посещение в три сгради при един от изборите".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG