Връзки за достъпност

Извънредни новини

30 години след Нежната революция: защо стотици хиляди чехи отново са на улицата


Прага, 16.11.2019 г.

Близо 300 хиляди чехи се събраха в петък вечерта в Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш. Срещу него се води разследване за конфликт на интереси.

Протестът се състоя в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция. На 17 ноември 1989 г. многобройни демонстрации на същото място – парк „Летна“, водят до разпада на комунистическия режим в Чехословакия.

В митинга, който започна след 14 часа местно време, се вкючиха хиляди хора от други градове на страната, а по данни на транспортните агенции всички билети за влакове и автобуси до Прага са били изкупени още преди седмица.

Усеща се като 1989 г.

Според някои източници в парка е имало 300 хиляди души, а по данни на полицията – около 200 хиляди. Движението "Милион моменти за демокрацията", което е организатор на протеста, призова премиера Бабиш да намери решение на конфликта на интереси или да подаде оставка.

Демонстрацията е и поредно събитие от серията масови протести, които започнаха още през април тази година. В петиция с призив за оставката на премира до момента са се подписали над 430 хиляди души.

„Притеснява ме фактът, че премиерът е бивш агент на Държавна сигурност. Ако някой ми беше казал, че 30 години след комунизма отново ще протестирам срещу подобно нещо, не бих повярвал“, казва пред CNN Павел Шимачек – един от участниците, който е бил на същото място и през 1989 г.

Организаторите са категорични, че ще има нови протести, ако премиерът продължи да се меси в правосъдната система и да влияе на медиите.

Според полицията на протеста е имало около 200 хиляди души
Според полицията на протеста е имало около 200 хиляди души

Корупция и конфликт на интереси

Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Председателят на правителството на Чехия отхвърля тези обвинения. Според доклад на ЕК Чехия ще трябва да върне близо 17,4 милиона субсидии в европейския бюджет и ще загуби част от бъдещото си финансиране. Страната е сред най-големите бенефициенти на европейско финансиране по кохезионната политика на ЕС заедно с Полша и Унгария. През 2017 г. компаниите от „Агроферт“ са получили близо 73,6 млн. евро. субсидии – три пъти повече, отколкото през 2012 г., твърди „Трансперънси интернешънъл“.

Бабиш беше уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това. Правителството, водено от него, оцеля при вот на недоверие през юни. Вотът беше иницииран от опозицията на фона на протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG