Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Андрей Бабиш оцеля при вот на недоверие


Андрей Бабиш
Андрей Бабиш

Правителството на милиардера Андрей Бабиш оцеля при вот на недоверие, съобщи Ройтерс. Вотът беше иницииран от опозицията на фона на най-големите протести в Чехия след 1989 г. срещу управлението на Бабиш.

След близо 20-часов дебат в подкрепа на сваляне на правителството на малцинството на управляващата партия „Акция на недоволните граждани“ (АНО) гласуваха 85 от опозиционните депутати. За да мине вотът, бяха нужни гласовете на 101 законодатели в 200-местната долна камара на парламента. Социалдемократическата партия и Комунистическата партия подкрепиха кабинета на АНО.

Протестите на чешките граждани започнаха, след като местната полиция препоръча прокуратурата да изправи премиера бизнесмен пред съда заради злоупотреба с европейско финансиране. Ден след това правосъдният министър, който в Чехия контролира държавното обвинение, подаде оставка, а на негово място Бабиш назначи близката си съюзничка Марие Бенешова.

Освен това проверка на експерти към Европейската комисия установи, че Бабиш е в конфликт на инереси, защото бизнес империята му „Агроферт“ продължава да получава средства от еврофондове след като той заема висш публичен пост. Собствеността върху дружеството беше прехвърлена на доверителни фондове докато Бабиш беше министър на финансите, но според проверяващите приходите от дейността на компаниите все още отоват именно при премиера. Според доклада от проверката Чехия ще трябва да върне близо 17,4 милиона евро субсидии в европейския бюджет и ще загуби част от бъдещото си финансиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG