Връзки за достъпност

Извънредни новини

Саудитската "Арамко" е на път да стане най-голямата публична компания в света


"Арамко" започна първичното публично предлагане в Риад на 9 ноември

Саудитската петролна компания „Арамко“ струва до 1,7 трилиона долара според промени в предварителната оценка, направени в неделя. Цената е под 2 трилиона долара, които очакваше престолонаследникът на Саудитска Арабия, но напълно достатъчно, за да я превърне в най-скъпата публична компания, листвана на световните борси, пише Ройтерс.

Компанията започна да продава акции на външни инвеститори чрез т. нар. първично публично предлагане (IPO) на 9 ноември, но в неделя бяха промени част от условията, ограничавайки първичното публично предлагане само до саудитските и до онези чуждестранни институции, на които е разрешено да инвестират в фондовия пазар на кралството.

Петролният гигант заяви, че планира да продаде 1,5% от компанията, или около 3 милиарда акции, в индикативен ценови диапазон от 30-32 риала, оценявайки IPO на цели 96 милиарда риала (25,6 милиарда долара) и давайки на компанията потенциална пазарна стойност между 1,6 трилиона и 1,7 трилиона долара.

Това ще позволи на „Арамко“ да надмине китайския гигант за електронна търговия „Али Баба“, който дебютира на Нюйоркската фондова борса през 2014 г. с първоначално предлагане от 25 милиарда долара.

Компанията започна да предлага акциите си на 3 ноември, четири години, след като престолонаследникът Мохамед бин Салман обяви, че обмисля излизане на борсите, за да събере милиарди за инвестиции в отрасли, извън петролния, да създаде заетост и да разнообрази инвестиционното портфолио на най-големия световен износител на суров петрол.

Първоначално се предвиждаше акциите да могат да се продават и на американските борси, но в неделя тази възможност беше ограничена. Ройтерс цитира банкери, според които причината е липсата на голям интерес към предложения портфейл.

Агенцията посочва, че репутацията на престолонаследника е накърнена от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през миналата година, както и че някои ключови съоръжения на „Арамко“ пострадаха при атаки с дронове през септември.

Съществуват и политически рискове за инвеститорите, тъй като „Арамко“ ще продължи да бъде контролирана от саудитското правителство, което разчита на нея за основната част от приходите на страната.

Продажбата на акции обаче ще бъде голям хит сред саудитците, на които е предложено да изкупят 0,5% от компанията.

„Арамко“е най-печелившата компания в света с планиран дивидент от 75 милиарда долара догодина – пет пъти повече от този на Apple, най-голямата компания, листвана на борсите в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG