Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия върна на Украйна арестувани в Крим кораби


Охраняван от руската брегова охрана, един от арестуваните украински кораби напуска пристанището на Керч

Русия започна връщането на Украйна трите военни кораба, които бяха арестувани в Керченския проток миналия ноември, съобщи външното министерство в Москва. Предаването на съдовете е става в понеделник в неутрални води, на 30 км от нос Такил в Черно море.

Украйна предложи Москва да върне съдовете като жест на добра воля преди срещата на върха в Париж на 9 декември на Нормандската четворка (Франция, Германия, Русия и Украйна), която се опитва да намери решение на конфликта в Източна Украйна.

Според руското външно министерство корабите се връщат сега, тъй като вече е приключило разследването по инцидента, при който руски военни съдове обстреляха и плениха два военни катера и буксир в Керченския проток, част от анексирания от Русия Крим. През септември Русия върна и 24-мата моряци, арестувани на корабите, като част от размяна на 70 затворници.

„Русия възнамерява и занапред да пресича всякакви провокации в близост до своите граници“, се казва в изявлението на външното министерство.

Зам.-външният министър на Украйна Елена Зеркал съобщи във Фейсбук, че коробите "Никополь", "Бердянск" и "Яни Капу" са очаквани в Одеса в понеделник.

В четвъртък в Хагския арбитражен съд ще се състоят първите изслушвания на страните по иска на Киев за нарушаване на имунитета на трите военни кораба и 24-имата им членове на екипажа.

Трите украински кораба бяха задържани от Русия, която ги обвини в незаконно влизане в нейни териториални води. Украйна оспорва, че водите около Кримския полуостров са руски като се позовава на двустранни и международни споразумения, гарантиращи свободно придвижване в Черно море.

На 25 май Международният трибунал за морско право в Хамбург нареди на Русия незабавно да освободи членовете на екипажа и арестуваните кораби, но Москва пренебрегна решението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG