Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия върна на Украйна арестувани в Крим кораби


Охраняван от руската брегова охрана, един от арестуваните украински кораби напуска пристанището на Керч
Охраняван от руската брегова охрана, един от арестуваните украински кораби напуска пристанището на Керч

Русия започна връщането на Украйна трите военни кораба, които бяха арестувани в Керченския проток миналия ноември, съобщи външното министерство в Москва. Предаването на съдовете е става в понеделник в неутрални води, на 30 км от нос Такил в Черно море.

Украйна предложи Москва да върне съдовете като жест на добра воля преди срещата на върха в Париж на 9 декември на Нормандската четворка (Франция, Германия, Русия и Украйна), която се опитва да намери решение на конфликта в Източна Украйна.

Според руското външно министерство корабите се връщат сега, тъй като вече е приключило разследването по инцидента, при който руски военни съдове обстреляха и плениха два военни катера и буксир в Керченския проток, част от анексирания от Русия Крим. През септември Русия върна и 24-мата моряци, арестувани на корабите, като част от размяна на 70 затворници.

„Русия възнамерява и занапред да пресича всякакви провокации в близост до своите граници“, се казва в изявлението на външното министерство.

Зам.-външният министър на Украйна Елена Зеркал съобщи във Фейсбук, че коробите "Никополь", "Бердянск" и "Яни Капу" са очаквани в Одеса в понеделник.

В четвъртък в Хагския арбитражен съд ще се състоят първите изслушвания на страните по иска на Киев за нарушаване на имунитета на трите военни кораба и 24-имата им членове на екипажа.

Трите украински кораба бяха задържани от Русия, която ги обвини в незаконно влизане в нейни териториални води. Украйна оспорва, че водите около Кримския полуостров са руски като се позовава на двустранни и международни споразумения, гарантиращи свободно придвижване в Черно море.

На 25 май Международният трибунал за морско право в Хамбург нареди на Русия незабавно да освободи членовете на екипажа и арестуваните кораби, но Москва пренебрегна решението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG