Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не смятам да се извинявам". Гешев отговори на съдиите за Атанаска Дишева


Иван Гешев по време на посещението си в Русе
Иван Гешев по време на посещението си в Русе

Избраният за главен прокурор Иван Гешев няма да се извини за репликата си към члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева, че от нея "ще излезе чудесен общински съветник". Тя възприе думите му като директна заплаха за бъдещата ѝ кариера в съдебната система, а поведението му провокира остра декларация от над 100 съдии от цялата страна.

"Дай Боже, и мен така да ме заплашват"

"Прочетох, че някой иска да се извиня... Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера. Вие някакъв проблем в това виждате ли", обърна се Гешев към журналисти в Русе в понеделник, където бе по повод залавянето на над 90 кг хероин.

Междувременно от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България оповестиха сходни становища, в които призоваха президентът Румен Радев да подпише указ за назначаването на новия главен прокурор "в разумни срокове". За същото призова в деня на избора и правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Докато идвах насам прочетох, че има становище на Асоциацията на прокурорите в България и колегите коментират, че не биха си позволили по никакъв начин да коментират какъвто и да е избор, който се осъществява от колегите от съда. Представете си принципно, че съсловна организация или прокурори коментират избор в съда – на административен ръководител. Сещате ли се каква щеше да е реакцията?", попита Гешев.

please wait

No media source currently available

0:00 0:10:20 0:00
Директен линк


"Очевидната заплаха от страна на кандидата за главен прокурор Иван Гешев към члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към друг член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите – съдия Олга Керелска, при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт", написаха съдиите още в петък вечерта.

"Не знам защо те се притесняват да излезнат с името си"

Гешев обаче предпочете да не коментира по същество декларацията, а вместо това изрази учудване защо тя не е подписана от най-голямата съсловна организация на съдиите. "За мен е ясно, че – ако говорите за тази декларация – че тя е основно на членове на Съюза на съдиите в България. Мисля, че не е тайна. Не знам защо те се притесняват да излезнат с името си, тази организация... Мисля, че това е факт", заяви той, неглижирайки факта, че декларацията бе подписана лично от подкрепящите я съдии.

Подобно на изявлението си веднага след повторния си избор за главен прокурор миналия четвъртък, той отново обясни продължаващите протести срещу кандидатурата си с "определени интереси".

"Не мога да им забраня това нещо, имат право да протестират"

"Проблемът е, че една група – политико-икономическа, олигархична и т.н., която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор на който на нея не ѝ харесва. Иска да се провали избора и конкретната кандидатура. Ето това е – не става въпрос за принципност, става въпрос за безпринципност. Това е безпринципна позиция. Сега, някои от тези, които протестират, искрено вярват по някакви причини, че са прави. Окей! Не мога да им забраня това нещо, имат право да протестират."

Гешев за пореден път отхвърли аргумента за липса на състезателност в процедурата, при която бе избран за наследник на Сотир Цацаров. Именно това бе и основният мотив на президента да откаже да го назначи след първото гласуване на Пленума на ВСС.

"Което е законно, е правилно"

"Което е законно, е правилно. Това не противоречи на закона. Ще ви дам три примера, искате ли? Аз бях сам, когато бях кандидат за специализираната прокуратура. Някой повдигна ли въпроса тогава? […] Сещате ли се за Международния валутен фонд – че бяха променени правилата за един кандидат, защото не отговаряше, за да стане конкретният кандидат. Това недемократично ли е? Сещате ли се, че г-н Велчев беше сам кандидат? Имаше ли проблем? Сещате ли се, че още двама председатели на Върховния административен съд също бяха сами? Сещате ли се, че проф. Груев беше сам, когато беше кандидат за Върховния касационен съд?"

Помолен да конкретизира интересите срещу назначаването му, Гешев не назова имена, но посочи олигарх, "който се крие в Сърбия". "Той управляваше 7-8-9 милиарда. Е, мислите ли, че е щастлив той? Друг български олигарх е подсъдим. Двама-трима олигарси, както ги наричате вие, са още в ареста и те управляваха империя от 200-300-400-500 милиона лева активи. Е, мислите ли, че тези хора са щастливи? Мислите ли, че няма да ангажират ресурса си, възможностите си, парите си и какво ли още не, за да не продължи това, което прави прокуратурата и да не се развие? Мислите ли, че тези хора искат да са в ареста? Мислите ли, че искат справедливост тези хора? Мислите ли, че искат да бъдат осъдени? Евентуално, в един открит съдебен процес."

В края на изявлението си пред русенските медии Гешев отбеляза, че не повече от 60-80 човека са протестирали срещу избора му миналия четвъртък. Не коментира обаче организираните от таблоидния сайт "ПИК" контрапротестиращи в негова подкрепа.

"Аз ако събера приятелите си, семействата им, ще изкарам 100-200 човека"

"Искам да ви кажа на вас лично, че аз ако събера приятелите си, семействата им, ще изкарам 100-200 човека, това проблем ли е? Мога ли? Всеки има някаква кауза. Всеки защитава нещо, каквото прецени. Защо смятате, че едните защитават доброто, а другите лошото? Защо преценявате, че едното е добро, а другото е лошо. Оставете на хората да преценят. Всеки има право да прецени – влиза, чете, гледа, преценява и си прави изводите. Пак ви казвам: няма начин и не е нормално всички да харесват главния прокурор. Това значи, че не си върши работата."

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG