Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Ще бъде срамота да се забавим“. Последният опит на САЩ да спрат „Северен поток 2“


Погледите са насочени към Нанси Пелоси не само заради разследването за импийчмънт - от нея се очаква да придвижи и законопроекта за санкции за "Северен поток 2"
Погледите са насочени към Нанси Пелоси не само заради разследването за импийчмънт - от нея се очаква да придвижи и законопроекта за санкции за "Северен поток 2"

Докато всички са насочили погледи към разследването за евентуален импийчмънт на президента Доналд Тръмп, във Вашингтон се развива една друга драма – макар и доста по-тихо. Единствено Украйна следи всеки знак, а в това време Русия се приближава към завършването на „Северен поток 2“.

Членове на Конгреса на САЩ и от двете партии вече казват в един глас, че трябва да спрат проекта на Владимир Путин за 11 млрд. долара, който предвижда доставките на природен газ за Европа да минават под Балтийско море.

Законопроектите за налагане на санкции на компаниите, участващи в „Северен поток 2“, се придвижваха без проблем из комисиите в Камарата на представителите и в Сената, получавайки внушителна подкрепа и от републиканци, и от демократи. Така беше миналото лято.

Днес обаче Русия е съвсем близо до завършването на строителството на газопровода, а нито един от законите за санкциите не е одобрен в нито една от камарите на Конгреса.

Това притеснява Киев, защото завършването на тръбата ще позволи на Русия да пренасочи газа и да заобиколи Украйна, лишавайки я от милиарди долари годишно от транзитни такси. Американските власти са притеснени също, че това ще засили, обогати и окуражи Русия.

Проектът ще засили руската „хватка над енергетиката на Европа“, ще увеличи приходите на Кремъл и ще засили рисковете от нова военна авантюра на Русия.


Републиканският сенатор от Тексас Тед Круз е сред най-изявените критици на „Северен поток 2“. Според него проектът ще засили руската „хватка над енергетиката на Европа“, ще увеличи приходите на Кремъл и ще засили рисковете от нова военна авантюра на Русия. Той припомня, че от анексирането на Крим и помощта за сепаратистите в източна Украйна са минали само пет години.

Досега конфликтът в Донбас е отнел живота на 13 хиляди души, а Украйна продължава да се сражава с подкрепяните от Русия сепаратисти. Републиканският сенатор от Уисконсин Рон Джонсън нарече тази ситуация „кота нула“ в отношенията между Кремъл и Вашингтон.

Някои американски конгресмени и украински политици вече се тревожат, че цялото внимание на Конгреса е насочено към разследването за импийчмънт и няма да остане време за постигане на съгласие за санкции преди довършването на „Северен поток 2“. Строителството се очаква да завърши в началото на 2020 г.

„Времето да спрем „Северен поток 2“ вече изтича. След няколко месеца Русия ще е завършила газопровода и това ще позволи на Путин да засили армията си, да притиска нашите европейски съюзници и да застрашава енергийната сигурност на САЩ“, каза Тед Круз в позиция до Радио Свободна Европа от октомври.

Санкции срещу корабите?

Очаква се „Северен поток 2“ да удвои доставките на руски газ за Германия, най-голямата икономика в Европейския съюз. Дългият 1230 км газопровод е собственост на дружеството „Nord Stream 2 AG“, което е притежание изцяло на руския газов гигант „Газпром“. Строителството е завършено на 80 %. През октомври Дания разреши на компанията да положи част от газопровода в нейни териториални води.

През юли комисията за външни работи в Сената подкрепи законопроекта на сенаторите Тед Круз и Джийн Шаийн, демократка от Ню Хампшир, за налагане на санкции на плавателни съдове, участващи в полагането на тръбите. Само няколко компании в света разполагат с такава технология и нито една от тях не е руска. Очакването е това да спре проекта, коментира Круз през септември. Гласуването в комисията бе показателно за двупартийната подкрепа – 20 на 2 гласа. Външната комисия в Камарата на представителите също прие такъв закон през юни. Но и двата текста предстои да бъдат гласувани в пленарните зали на двете камари на Конгреса.

Украински депутати изпратиха няколко писма до конгресмени, включително до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, демократ от Калифорния, както и до водещия демократ във външната комисия в Сената, Боб Менендес.

В края на октомври Чък Шумер, лидерът на демократите в Сената, коментира пред Радио Свободна Европа, че неговата партия подкрепя законодателство, което да наложи по-тежки санкции на Кремъл: „Демократите работим за възможно най-тежките санкции, особено след опитите на Русия да се намеси в изборите в САЩ и след окупирането на Крим“.

Внесените в Конгреса законопроекти включват налагането на санкции на още хора от обкръжението на Путин, руски банки и проекти на Москва за втечнен газ.


Шумер не конкретизира какви точно санкции иска, но внесените в Конгреса законопроекти включват налагането на санкции на още хора от обкръжението на Путин, руски банки и проекти на Москва за втечнен газ.

„Изключително съм притеснен от възможността за непрекъснато добавяне на още повече санкции и забавяне“, коментира украинският енергиен експерт Олександър Харченко, който бе във Вашингтон, за да лобира за проектите. „Имаме нужда от санкции днес, а не след няколко месеца, когато проектът ще е завършен“.

В това време Русия лобира срещу нови санкции. Привържениците на „Северен поток 2“ казват, че той е необходим, за да замести намаляващия добив на природен газ в Европа. Според Харченко, газопреносната система на Украйна има повече свободен капацитет от целия проект „Северен поток 2“.

А в това време - разследване за импийчмънт

Какъвто и закон да приеме Конгресът, той ще се нуждае от подписа на Доналд Тръмп, за да влезе в сила. Президентът каза през юни, че той също подкрепя санкции срещу „Северен поток 2“ и добави, че по-добре е Германия да купува американски втечнен газ.

Досега Тръмп не е бил ентусиаст за допълнителни санкции срещу Русия. Но днес ситуацията е различна – на фона на разследването за импийчмънт, в което се споменават Украйна и Русия, може да се очаква президентът да се почувства притиснат да демонстрира по-силна подкрепа за Киев.

Бившият председател на украинския парламент Андрий Парубий изпрати открито писмо до Нанси Пелоси с молба за бързо разглеждане на законопроекта за „Северен поток 2“. Демократи от Конгреса коментираха пред Радио Свободна Европа, че е „жизнено необходимо да действаме бързо, за да предотвратим завършването на тръбата“.

Източници на Радио Свободна Европа от Конгреса коментират, че не очакват съгласие по темата преди края на годината и прогнозират обединяване на законопроекта за „Северен поток 2“ с годишното разглеждане на бюджета за отбрана.

Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хърбст коментира, че ще бъде „срамота“, ако се допусне такова отлагане и в това време газопроводът бъде завършен.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG